Beste inwoners,

Op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers die gevallen zijn in oorlogen en op 5 mei vieren we de vrijheid. Ik ben blij dat we - na twee jaar online herdenken – dit jaar weer samen kunnen herdenken en samen vieren. 

Op 4 mei herdenken we de mensen die het leven hebben gelaten. Ik wil u vragen om dit jaar ook stil te staan bij de mensen die zich in de oorlog kwetsbaar hebben opgesteld. Omdat zij bijvoorbeeld onderduikers in huis hebben genomen, of een rol in het verzet hebben gespeeld of in een (werk-) kamp hebben gezetten. Sta ook eens stil bij onze militairen die mee hebben gedaan aan een vredesmissie. Na de oorlog voelden deze mensen zich niet altijd begrepen. De soms heftige gebeurtenissen hebben een onuitwisbare indruk op hen achtergelaten. Zij hebben weliswaar de oorlog overleefd, maar leefden en leven dagelijks met de gevolgen van de heftige gebeurtenissen.

In de Oekraïne zien we moedige mensen die hun leven riskeren voor hun land en hun families. En we stellen ons solidair op met de mensen die het land moeten ontvluchten. Deze oorlog laat ons zien dat democratie, vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.

Ik wens u een goede en waardevolle herdenking en hoop u op 4 mei te ontmoeten in Spanbroek of Hoogwoud.

G.J. van den Hengel,

burgemeester