HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws uit Opmeer  |  HVC heeft uw hulp nodig voor schonere compost

HVC heeft uw hulp nodig voor schonere compost

André staat voor een enorme berg en pakt een hand compost. “Kijk dan, prachtige compost, gemaakt van het GFT en de etensresten van onze inwoners. Maar we kunnen niet uitsluiten dat er soms een klein stukje plastic of glas in zit. Dat willen we natuurlijk niet. We doen er alles aan om het eruit te halen.

Maar als mensen thuis goed opletten met wat ze in de GFT-bak gooien, hoeft het er helemaal niet in te zitten.” Aan het woord is André Bout, bedrijfsleider bij de compostering van HVC in Purmerend en Middenmeer. Op deze locaties worden uw etensresten en tuinafval verwerkt tot compost en groen gas. Maar hoe kan het dat er soms een klein stukje plastic of glas tussen zit?

Aardappelschilmesje kwijt?

“In onze installaties schudden, zeven, hakken en malen we al uw etensresten en tuinafval. Zo vissen wij bijvoorbeeld tientallen aardappelschilmesjes uit het GFT. Want u bent niet de eerste waarbij het mesje per ongeluk in de bak belandt. Maar er belanden ook plastic zakjes of glazen potjes in het GFT. Bijna alles kunnen we er gelukkig uithalen, maar glas en plastic moet echt in een andere bak. In de gft-bak horen alleen groente, fruit, tuinafval en etensresten. Geen plastic bakjes of zakjes. Als dat lukt zijn wij in staat om hele mooie keurcompost te maken zonder vervuiling.” aldus André.

Gratis afvalwijzer

Soms is het lastig te bepalen waar u een bepaald product weggooit. Check dan de (gratis) afvalwijzer in de HVC-app. In deze afvalwijzer kunt u ruim 1.000 producten opzoeken en nakijken waar ze weggegooid moeten worden. Staat een product er niet bij? Laat het ons weten, dan voegen we het toe.