HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws uit Opmeer  |  Resultaten onderzoek bodem speelplekken positief

Resultaten onderzoek bodem speelplekken positief

De afgelopen maanden heeft de provincie Noord-Holland onderzoek laten uitvoeren bij ruim 370 speelplekken in Westfriesland. Bijna alle onderzochte speelplekken in Westfriesland hebben een voldoende schone bodem. Bij 29 speelplekken is een beperkte hoeveelheid lood aangetroffen. Slechts twee speelplekken (Hoorn en Enkhuizen) hebben teveel lood in de bodem. Bij deze speelplekken worden maatregelen genomen.

Opname van lood in verhoogde concentraties in de bodem kan een nadelig effect hebben op het leervermogen van jonge kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar. Kinderen kunnen lood binnenkrijgen als ze tijdens het spelen grond in hun mond stoppen waar kleine deeltjes lood inzitten. Op vele plekken in Nederland vond onderzoek plaats naar lood in de bodem bij speelplekken.

Situatie in Opmeer

In Opmeer laten twee speelplekken een beperkte hoeveelheid lood zien. Voor Opmeer zijn dat: Kinderdagverblijf Smallsteps aan de Spanbroekerweg 163 in Spanbroek en BSO Kidscorner aan de Doctor van Balen Blankenstraat 5 in Spanbroek. Met de eigenaren van deze speelplekken zijn inmiddels gesprekken geweest waarin de resultaten zijn doorgenomen en er gesproken is over de mogelijke maatregelen. De eigenaren van beide plekken hebben aangegeven de plekken snel aan te pakken.

Meer weten?

Kijk op www.opmeer.nl/lood  of op www.ggdhollandsnoorden.nl.