Burgemeester Gert Jan Nijpels is donderdag 18 februari door de gemeenteraad postuum benoemd tot ereburger van de gemeente Opmeer. Nico Bosch, waarnemend voorzitter van de gemeenteraad, reikte de bijbehorende onderscheiding uit aan zijn echtgenote Roos. Zijn zoon Max was ook aanwezig bij de uitreiking.
 

Voorzitter Nico Bosch met Max en Roos Nijpels


 

Betrokken burgervader

Burgemeester Gert Jan Nijpels was van 15 juni 2004 tot 15 mei 2005 waarnemend burgemeester van de gemeente Opmeer en vanaf 15 mei 2005 burgemeester van de gemeente Opmeer. In deze meer dan 16 jaar heeft hij zich een zeer betrokken burgervader getoond voor de inwoners van Opmeer. Op zijn kenmerkende gedreven wijze kwam hij gezaghebbend binnen en buiten de gemeente op voor de belangen van de gemeente Opmeer. De inwoners en ondernemers in de gemeente Opmeer zette hij altijd centraal.

Als blijk van waardering

Gert Jan Nijpels zou op 1 juli met pensioen gaan. Hij zou bij die afscheidsgelegenheid het ereburgerschap van de gemeente ontvangen. Als blijk van waardering en dankbaarheid heeft de gemeenteraad besloten hem postuum te benoemen tot ereburger van de gemeente Opmeer.

Overleden

In de nacht van 7 op 8 februari is burgemeester van Opmeer, Gert Jan Nijpels overleden aan een hartstilstand. Burgemeester Nijpels was van plan een bezoek te brengen aan een brand die gaande was bij het Rundveemuseum in Aartswoud.

Maandag 15 februari vond de uitvaart plaats van burgemeester Nijpels. De familie van Gert Jan Nijpels en het gemeentebestuur van Opmeer wilde iedereen de gelegenheid bieden hem een laatste eer te bewijzen door een erehaag te vormen. Het was de bedoeling dat deze rij van mensen werd gevormd vanaf het woonadres van de burgemeester in Opmeer (vlakbij het gemeentehuis) naar het Rundveemuseum in Aartswoud. Dit was de route die Gert Jan Nijpels van plan was af te leggen in de nacht waarin hij overleed. Op deze manier kon hij zijn laatste plan toch nog volbrengen. 

 

Route

De route liep vanaf de Breestraat ter hoogte van het gemeentehuis, over AC de Graafweg, Middelweg, Herenweg richting Aartswoud via de Schoolstraat naar het Rundveemuseum. De rouwstoet vertrok om 12.00 uur in de middag en was afwisselend in loop- en fietstempo en omstreeks 13.00 arriveerden de rouwstoet in Aartswoud. Na een pauze, keerde de stoet om en reed via Hoogwoud en Opmeer richting Heerhugowaard alwaar de uitvaart in besloten kring heeft plaatsgevonden.