Je bent niet de enige als je je eenzaam voelt. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam – van jong tot oud. Lees hier de blog van een medewerker van het Wijkteam Opmeer en wat ze voor je kunnen doen.

 

Een woonkamertje, in een appartementencomplex in onze gemeente. Vergeelde ansichtkaarten aan een magneetje op de koelkast. Naast de koelkast hangt een kalender aan de muur, de kalender toont de juiste week van het jaar. De kalender is leeg.

Ik pak de kalender om onze nieuwe afspraak te noteren. Ik blader een aantal weken verder, lege blaadjes glijden door mijn vingers. Over drie weken noteer ik onze nieuwe afspraak. Ik vraag nog tegen beter weten in of deze datum en tijd mevrouw goed uitkomt. Mevrouw reageert dat ze op de donderdagen ‘vrij’ is.

In de woonkamer staat een grote donkere vitrinekast. De kast etaleert het leven van mevrouw. Ik zie zwart wit foto’s van een gelukkig echtpaar op hun trouwdag. Ik zie een kindertekening met “Lieve oma” erop en een familiefoto met kleinkinderen die inmiddels ook al volwassen zijn.

Onze gesprekken richten zich vooral op het bestrijden van haar gevoel van eenzaamheid. De huisarts heeft mevrouw aangemeld bij het Wijkteam Opmeer. Zij maakt zich zorgen om mevrouw. Na ons eerste gesprek blijkt dat mevrouw zich snel teveel voelt en niet snel om hulp vraagt. Typerend voor haar generatie. Niet zeuren maar doorgaan. Haar kinderen en kleinkinderen wonen elders in het land en komen zo nu en dan op visite. Mevrouw durft niet te vertellen dat ze zich vaak eenzaam voelt. Ze wilt geen ‘last’ zijn voor hen want ze hebben het al druk genoeg met hun carrières en studies.

Samen praten we over de man op de foto’s in de vitrinekast. Helaas is mevrouw al ruim 15 jaar weduwe. Na het overlijden is ze kleiner gaan wonen in het appartement. Maar ze mist haar tuin en huis nog iedere dag.

Voor corona een leuk leven

Diezelfde week ga ik langs bij een jonge vrouw van in de twintig. Zij heeft een uitkering en lichamelijke klachten. Voor corona had ze een leuk leven. Ze had een leuk baantje in de horeca en een paar lieve vriendinnen. Tijdens de lockdown raakte ze angstig voor contacten met mensen. Doodsbang voor het virus. Ze praatte zichzelf aan dat thuisblijven het veiligste was. Geen contacten meer, feestjes gingen toch niet door en thuisblijven was het advies. Ze volgde het nieuws op de voet, elke dag de besmettingscijfers erbij, de cijfers maakte dat ze nog angstiger werd. Inmiddels weet ze dat het veilig is om naar buiten te gaan. Rationeel weet ze dit maar gevoelsmatig zit de angst diepgeworteld in haar systeem. Als kind was ze snel bang voor nieuwe situaties en achteraf heeft ze het altijd spannend gevonden om buiten haar comfortzone te stappen. Maar door haar vriendinnen en haar baantje in de horeca kreeg ze meer zelfvertrouwen om contacten te onderhouden en nieuwe situaties aan te gaan. Het gaat nu niet goed met haar. De zaak waar ze werkte is dicht, ze ervaart veel stress en heeft last van angsten. De huisarts heeft haar doorverwezen naar een psycholoog en het Wijkteam Opmeer. Samen kijken we naar wat haar wél lukt om hieruit te komen. Ze zou graag weer wat contacten willen opdoen met haar oude vriendinnen. Dat is de eerste stap, kenbaar maken hoe ze zich voelt. Mensen informeren en vragen om hulp. Een enorm grote stap voor haar, maar de wil en wens is er.

Verbinden en elkaar helpen

Het Wijkteam Opmeer staat voor verbinden. Verbinden van mensen en elkaar helpen. Vooral tijdens deze uitdagende en voor veel mensen moeilijke tijd is verbinden het mooiste wat er is. Zou u hieraan willen bijdragen? Glimlach eens meer is mijn advies, groet elkaar op straat of in de winkel. Maak contact met elkaar. We zijn dat een beetje kwijtgeraakt het afgelopen jaar maar contact is wat ons menselijk maakt. Wat ons verbindt. Als we weten van elkaar hoe we ons voelen kunnen we ook helpen. Mensen zijn van nature super behulpzaam ingesteld, we wíllen helpen. Vraag jezelf maar af, wat zou je zeggen als iemand jou om hulp vraagt? Zeg je dan nee? Je zegt JA NATUURLIJK! Zo zijn we. We willen goed doen. Zo zijn we geprogrammeerd. Heb je zelf hulp nodig? Bedenk dan dat de meeste mensen je wíllen helpen. Zo kunnen we onze directe omgeving weer een beetje mooier maken. Laten we er voor elkaar zijn. Het Wijkteam Opmeer is er ook voor jou. Schroom niet om contact op te nemen en samen kunnen we kijken wat er nodig is of bieden we een luisterend oor.

Wij zijn voor u bereikbaar

U kunt het Wijkteam Opmeer bereiken via telefoonnummer 0226 - 363 333 (maandag t/m donderdag van 9.00 - 17.00 uur en vrijdag van 9.00 - 12.00 uur) en via e-mail: wijkteam@opmeer.nl. Ook kunt u langskomen tijdens het inloopspreekuur op dinsdag tussen 11.00 uur en 12.00 uur in het gemeentehuis. U kunt zonder afspraak langskomen en zich melden bij de balie.

Meer weten?

Voor meer informatie en ideeën om verbinding te zoeken kunt u terecht op https://www.eentegeneenzaamheid.nl/dit-kun-jij-doen/