Het afgelopen jaar zijn in onze gemeente de eerste nesten van deze rups gevonden. Gelukkig op plaatsen waar de brandharen van de rupsen niet zoveel ongemak konden veroorzaken als jeukbultjes op de huid en pijnlijk ontstoken ogen. Hopelijk blijft dat in de toekomst zo. In september zijn zo’n 20 vallen geplaatst om de mannetjesvlinders te vangen. En … we hebben er een aantal gevangen.

Zangvogels, vleermuizen en nestkastjes

Voor de bestrijding van de rupsen willen we het komende jaar gebruikmaken van zangvogels, zoals mezen en vliegenvangers. De vogels eten de rupsen voordat deze de vervelende brandharen krijgen. In de bebouwde kom zorgen de bewoners er wel voor dat er nestkastjes geplaatst worden maar daar buiten niet. Nu zijn de bewoners van Rundveemuseum Aat Grootes al enige tijd geleden begonnen met het maken van allerlei nestkasten. Deze kastjes worden binnenkort opgehangen op de plaatsen waar het afgelopen jaar de rupsen zijn gevonden. De komende winter gaan we ook nestkasten ophangen voor vleermuizen. Deze dieren zijn nuttig omdat de eikenprocessievlinder alleen ’s nachts vliegt. De kasten komen te hangen rond het zwembad op het sport- en recreatieterrein De Weyver, langs de A.C. de Graafweg en op het bedrijventerrein De Veken.

Helpt u mee?

We zijn op zoek naar vrijwilligers die de nestkasten willen controleren en onderhouden. Ook zijn wij benieuwd of er inwoners zijn die in de zomermaanden vleermuizen willen waarnemen. Bij hen zou natuurlijk als eerste een kast geplaatst kunnen worden.

Laat het ons weten

Wilt u de nestkastjes controleren en onderhouden? Of wilt u vleermuizen waarnemen, stuur dan een e-mail naar hacvanlangen@opmeer.nl.