De energieprijzen zijn in de afgelopen maanden gestegen. Inwoners met een laag inkomen kunnen hierdoor in de problemen komen. Daarom heeft de Rijksoverheid besloten dat deze huishoudens een energietoeslag kunnen krijgen. Met dit extra geld kan een deel van de energiekosten worden betaald.

Laag inkomen

Vanaf half mei 2022 keert de gemeente eenmalig een energietoeslag uit van € 800 aan huishoudens met een laag inkomen. Een laag inkomen is maximaal € 1.310,05 voor alleenstaanden en € 1.871,50 voor gehuwden/samenwonenden per maand. Het vermogen speelt geen rol. Als er meerdere mensen met een laag inkomen samenwonen, wordt de energietoeslag een keer uitgekeerd.

 Let op: Huishoudens met een laag inkomen die bekend zijn bij de gemeente krijgen de toeslag automatisch op hun rekening gestort. Dit zijn inwoners:

•          met een bijstandsuitkering

•          die in 2022 een Individuele Inkomenstoeslag hebben ontvangen

•          die in 2022 een bijdrage uit het Doe Mee-fonds hebben ontvangen

U ontvangt het bedrag van € 800 vanaf half mei 2022 op uw rekening.

Korting energiebelasting

Alle huishoudens krijgen ook een korting op de energiebelasting. Hoeveel het precies is, hangt af van hoeveel energie u verbruikt.

Geld reserveren

De energieprijzen zijn dit jaar enorm gestegen, meestal is dat pas zichtbaar aan het einde van het jaar. U kunt ervoor kiezen om uw maandelijkse lasten nu te verhogen, zodat er geen verrassingen zullen zijn bij de eindafrekening. Anders adviseren wij u het geld te bewaren voor de eindafrekening.

Energietoeslag aanvragen

Ontvangt u geen uitkering van de gemeente, maar is uw inkomen wel laag? Dan kunt u uw toeslag via deze link aanvragen.