Opmeer kent 3 oorlogsmonumenten ter nagedachtenis aan de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog: in Hoogwoud, Spanbroek en Opmeer. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei gedenken wij in Opmeer bij deze 3 monumenten. Over de oorlogsslachtoffers die vermeld staan op deze monumenten, is een boekje ‘Herdenken in de gemeente Opmeer’ beschikbaar. Over elk oorlogsslachtoffer is een kort verhaal over wie zij waren, wat ze deden en uit welke familie ze kwamen.

Vertellen over de oorlog van toen en nu

De kinderen van de basisscholen werken mee aan de bloemenhulde tijdens de officiële dodenherdenking op 4 mei. In de afgelopen week heeft burgemeester Van den Hengel samen met Tim de Haan en Pieter Koning de klassen ontvangen in ’t Kerkhuys en in de hervormde kerk in Hoogwoud. Tim de Haan is de zoon van Bep de Haan. Zij heeft heel veel inspanning geleverd om het boekje ‘Herdenken in de gemeente Opmeer’ mogelijk te maken.

Tijdens de bijeenkomst heeft Tim de Haan verteld over de Tweede Wereldoorlog in Opmeer en Pieter Koning (politieagent en militair veteraan) vertelde over zijn eigen ervaringen. De leerlingen van alle groepen 8 kregen tijdens deze bijeenkomst het herinneringsboekje uitgereikt. Aansluitend hebben ze stilgestaan bij het monument.

Bent u benieuwd naar het herinneringsboekje?  Deze kunt u hier downloaden: https://www.opmeer.nl/herdenken-oorlogsslachtoffers