In het kader van ‘Samen op Pad’ werd vorig jaar aan het haventje van Spanbroek een herinnering/ontmoetingsplek gerealiseerd in de vorm van een lindeboom geflankeerd door een bankje. Dit ter nagedachtenis aan de inwoners van de gemeente Opmeer die tijdens de coronacrisis zijn overleden. In navolging hiervan zijn in Aartswoud, Zandwerven, De Gouwe, Hoogwoud, De Weere, Opmeer en Wadway eenzelfde soort herinneringsplekken gerealiseerd. De bomen en bankjes zijn voorzien van een herinneringsbord met passende teksten terwijl de plekken bestaan uit een plateau van stoeptegels die door de inwoners van de gemeente Opmeer zijn beschilderd, tijdens het Pinksterfestival ‘Samen op pad’ vorig jaar. Kunstenaar Rina Floris was verantwoordelijk voor het ontwerp en heeft in samenwerking met medewerkers van de gemeente gezorgd voor een passende plek. Deze beschilderde tegels staan voor de verbondenheid tussen alle dorpskernen van Opmeer en haar bewoners. Terwijl de bomen na de achterliggende donkere tijden troost, liefde en geluk symboliseren. De bankjes bieden een plek om even te rusten en elkaar te ontmoeten.
 
Kinderburgemeester Dominique Feringa: “Vorig jaar op 3 en 4 juni werd het festival ‘Opmeer herinnert, verbindt en kijkt vooruit’ georganiseerd met de fantastische naam Opmeer Samen op Pad. De bedenker hiervan was onze overleden burgemeester Gert Jan Nijpels. Dat weekend begon met het planten van een lindeboom bij het haventje in Spanbroek, waar veel mensen bij waren. In de andere zeven kernen is nu ook een boom geplant. Totaal zeven bomen, die niet kunnen wachten om hun wortels te laten groeien in de grond van de gemeente Opmeer. Om de bomen gezelschap te houden zijn er bankjes geplaatst, gemaakt door mensen van Pluzorg uit Aartswoud. Stoeptegels, ook gemaakt in dat weekend, met kunst van ons allemaal, zorgen dat we niet wegzakken in de grond bij de bomen. Iedere tegel is van een ander persoon. Iedere tegel laat een uniek kunstwerk zien. Iedere stoeptegel heeft een eigen verhaal. Een boom, een bank en een pad. Samen brengen zij ons van gister naar vandaag en ook weer verder.”
 
Kinderburgemeester Dominique Feringa opende met Anja Braas en Monica Appel van het Opmeer Samen Op Pad- comité de herinneringsplek bij de bibliotheek in Opmeer. De eerste officiële handeling van de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Opmeer. Loco Kinderburgemeester Floortje de Jong opende met oud-kinderburgemeester Bram de Haan de herinneringsplek in de Natuurspeeltuin van Hoogwoud.

Ze droeg een prachtig gedicht voor dat ook in de andere kernen werd voorgelezen:

Strijk eens neer

Vertel je verhaal

Overdenk je gedachten

Strijk eens meer

Ontmoet jezelf

Ontmoet de ander

Samen op Pad  

Samen Opmeer

Burgemeester van den Hengel was bij de onthulling in Wadway, Wethouder Buis op De Gouwe, Wethouder Tesselaar in Zandwerven, Raadslid Stanley Bankras in De Weere en in Aartswoud een afvaardiging van de dorpsraad.

Met dit sfeervolle evenement werd het geslaagde en verbindende project Samen op Pad afgesloten.