HOME  |  Inwoners  |  Algemene afvalinformatie  |  Algemene informatie over afval

Algemene informatie over afval

Hier leest u meer informatie over:

• Ophalen van afval
  • Containers
  • Afvalkalender
  • Afval scheiden
  • De milieustraat

Ophalen afval

In Opmeer haalt onze ophaaldienst HVC het afval huis-aan-huis op. U gebruikt hiervoor de containers die u van HVC heeft gekregen. In een enkel geval kunt u voor uw afval gebruik maken van de ondergrondse afvalcontainers bij u in de buurt. U heeft hier dan een pasje van ontvangen.

• In de HVC afvalkalender leest u op welke dagen het afval wordt opgehaald. Of download de afvalapp. Op feestdagen wordt uw afval soms op een andere dag opgehaald. Kijk hiervoor ook op de afvalkalender.
  • Afval scheiden is belangrijk voor het milieu. Wat hoort in welke container? En wat gaat in de verzamelcontainers? Meer informatie over afval scheiden.
  • U kunt grofvuil of klein chemisch afval zelf naar het Afvalbrengstation brengen.

Containers

Wanneer worden de containers geleegd:

• Grijze container: huishoudelijk restafval > elke 4 weken
  • Groene container: groente-, fruit-, en tuinafval (gft) > elke 2 weken
  • Oranje container: plastic, metalen en lege drankpakken > elke 4 weken.

• Zet uw container vóór 7.00 uur aan de straat.
  • Zet uw container met de wielen van de straatkant af.
  • De deksel moet dicht zijn.

Container niet geleegd?

Is uw container niet geleegd? Bel dan 0800 – 0700 of stuur een e-mail naar klantenservice@hvcgroep.nl

Extra container nodig?

Wilt u een container omruilen voor een grotere of een kleinere? Of wilt u een extra container aanvragen, of een container inleveren die u niet gebruikt? Neem hiervoor altijd contact op met HVC of de gemeente:

GFT container vies?

Tips tegen stank en maden:

• Zet uw container zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Verpak etensresten in een krant of in een biologisch afbreekbare zak.
  • Houd de container droog door onderin een krant of wat stro te leggen.

Toch maden?

• Leg hedera (een klimopsoort) in de container. Die is giftig voor maden.
  • Strooi zout of kalk in de container. Dat zorgt ervoor dat maden uitdrogen.
  • Maak de container schoon met groene zeep of azijn.

Leg geen los afval neer

Leg geen los afval naast uw container of de ondergrondse container. HVC neemt dit niet mee. Bovendien is dit storend voor de buren en u kunt een boete krijgen. Ziet u rommel op straat of gedumpt afval? Meld dit dan aan HVC of de gemeente. HVC is hiervoor bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.

Afval scheiden

Een groot deel van ons afval kunnen we opnieuw gebruiken. Daarom is het belangrijk dat u zoveel mogelijk afval scheidt. Op deze pagina leest u welk afval u in welke container gooit. Of waar u het in kunt leveren.

Overzicht afval

• Restafval en luiers à grijze container
  • Gft-afval à groene container
  • Plastic verpakkingen à oranje container
  • Drankkartons à oranje container
  • Blik à oranje container
  • Oud papier à papierbak in uw buurt
  • Grofvuil à Afvalbrengstation
  • Klein chemisch afval à Afvalbrengstation
  • Gebruikte maar nog bruikbare spullen à kringloopwinkel
  • Glas à glasbak in uw buurt
  • Textiel à kledingcontainers in uw buurt
  • Frituurvet à inzamelbakken in uw buurt of afvalbrengstation
  • Asbest tot 35 m2  à Afvalbrengstation

Op de afvalscheidingswijzer vindt u een volledig overzicht van het scheiden van afval.

Niet in het riool

Lever frituurvet en bakolie in bij u in de buurt of bij het afvalbrengstation. Het gaat om:

• vloeibaar frituurvet,
  • vast frituurvet,
  • frituurolie,
  • plantaardige olie,
  • jus,
  • restjes bakolie.

Niet alleen de olie kunnen we recyclen. Ook het plastic dat overblijft, wordt gescheiden in een eigen recyclingproces en weer verwerkt tot nieuwe plastic producten. Meer informatie vindt u ook op www.vetgoedbezig.nl.

Milieustraat

U kunt bijna al uw afval inleveren bij het afvalbrengstation in Obdam of Middenmeer. Ook hier scheiden wij het afval. U kunt het afval doen in de containers die daarvoor bestemd zijn. Op het terrein krijgt u hier aanwijzingen voor.

Afvalbrengstation Obdam
Kwelder 10
1713 GN Obdam
Telefoonnummer klantenservice: 0800 - 0700 (gratis)

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 16.15 uur
Zaterdag van 08.00 - 14.30 uur

Afvalbrengstation Middenmeer
Koggenrandweg 1
1775 RD Middenmeer
Telefoonnummer klantenservice: 0800 - 0700

Maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.15 uur
Zaterdag van 08.00 tot 14.30 uur (op zaterdag is het asbestdepot gesloten)

Voor meer informatie over de regels die geleden op het afvalbrengstation en welk afval u daar kwijt kunt. Kijk op https://www.hvcgroep.nl/afval/afvalbrengstations

Als zelf inleveren niet kan

Wilt u grofvuil laten ophalen? Bel dan met HVC. HVC is hiervoor bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.