HOME  |  Inwoners  |  Als de sirene gaat

Als de sirene gaat

Als in Opmeer de sirene gaat, is er iets aan de hand. Er is direct gevaar door een ramp of noodsituatie en u dat snel weten. De sirene, NL-Alert of een geluidswagen geven u meer informatie. En blijf op de hoogte via radio, tv, internet en Twitter. Volg dan de instructies van politie, brandweer, hulpdiensten en gemeente op via radio, televisie, teletekst of crisis.nl.

• Sirene

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

• Ga direct naar binnen
    • Sluit deuren, ramen en ventilatiekanalen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
    • Zet radio of tv aan. Ook wordt vaak een speciaal informatienummer geopend.
    • Volg de instructies altijd goed op

• NL Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is. Plus wat u op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt ook als het netwerk overbelast is. Wilt u zich aanmelden voor NL Alert?

Aanmelden NL-Alert

• Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie om de woon- en werkomgeving veiliger te maken. Alle deelnemers uit de buurt, krijgen van de politie een (spraak) sms’je met het verzoek uit te kijken naar een persoon of een voertuig. Burgernet wordt alleen ingezet als er een duidelijk signalement is bij diefstal, beroving of vermist persoon. Wilt u ook deelnemer worden bij Burgernet?

Aanmelden Burgernet

• Geluidswagen

Is er geen sirene of NL-Alert, of dreigt er gevaar in een klein gebied? Luister dan goed naar de geluidswagen en volg de instructies op.

• Wees voorbereid

Zorg dat u bent voorbereid op een ramp of noodsituatie. Kijk op denkvooruit.nl hoe u dit doet.

• Blijf op de hoogte

RTV Noord-Holland
    •    Radio ether: FM 93.9
    •    Radio kabel: FM 92.5