HOME  |  Ondernemers  |  Asbest  |  Bouwen en verbouwen

Bouwen en verbouwen

Regen en wind kunnen de asbest beschadigen, waardoor asbestvezels vrij kunnen komen. Als u de losse asbestdeeltjes inademt, dan kan dat schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom wil de Rijksoverheid asbestdaken verbieden. Bekijk de belangrijkste asbestregels van de Rijksoverheid.  

In Opmeer willen we alvast vooruitlopen op het verbod. Als gezonde gemeente willen we al vóór 2024 vrij van asbestdaken zijn. De komende jaren moedigen we huiseigenaren en bedrijven aan om hun daken asbestdaken te (laten) verwijderen.  

Asbest verwijderen, melding

Huiseigenaren met asbestdaken

Opmeer telt ongeveer 200 asbestdaken. De asbestdaken zitten vooral op schuurtjes en bijgebouwen van particuliere huiseigenaren. Asbest mag niet zomaar verwijderd worden. Huiseigenaren met een asbestdak moeten eerst een afspraak maken met de gemeente. Er komt dan een inspecteur bij u langs om te kijken of u het asbestdak zelf mag verwijderen, of dat u een bedrijf moet inhuren.

De stelregel voor subsidie is een dak groter dan 35m2 daarvoor kan subsidie aangevraagd worden, daken kleiner als 35m2 daarvoor zijn de kosten geheel voor uw eigen rekening. In het laatste geval kunt u het ook vaak goed zelf doen. Belangrijk is: laat u goed voorlichten door de gemeente. Neem contact met ons op. 

Bedrijven met asbestdaken

Bedrijven mogen nooit zelf hun asbestdaken verwijderen. Zij zijn wettelijk verplicht dit te laten doen door een erkend bedrijf. Ook gemeentelijke panden vallen onder deze regels.