In het buitengebied is het goed wonen, ondernemen en recreëren. Helaas komt de veiligheid steeds meer onder druk te staan door de toename van criminele activiteiten. Daarom start de gemeente Opmeer de campagne Veilig Buitengebied. Tijdens deze campagne worden de eigenaren van bedrijfspanden actief benaderd en gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van de verhuur van een bedrijfspand aan criminele organisatie. Deze week was de aftrap en werden de bedrijven aan de Langereis in Hoogwoud bezocht. De actie wordt de komende maanden herhaald bij de andere buitengebieden.

Diefstal, hennep, XTC-labs

Boerenbedrijven en tuinders krijgen te maken met diefstal van diesel, koperen spuitkoppen en kostbare landbouwmachines op het erf. Ook steken hennepkwekerijen en XTC-labs steeds vaker de kop op in een afgelegen schuur of stal. Deze schimmige schuren worden dan al dan niet met (gedwongen) medewerking van de eigenaar gebruikt door criminelen. De problemen beperken zich niet tot de bedrijven zelf. De buitengebieden zijn ook in trek als het gaat om de dumping van chemisch afval en drugsafval.

 

Samen criminaliteit in buitengebied aanpakken

De gemeente en de politie kunnen dit probleem niet alleen aanpakken. Samenwerking tussen meerdere partijen is noodzakelijk. Het gaat dan om Liander, de Omgevingsdienst maar ook de ondernemers en de bewoners van het buitengebied zijn nodig om de criminaliteit aan te pakken.

Ziet u iets verdachts?

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl