Hoe werkt het?

Rijbewijs 75-plussers tijdelijk met maximaal 1 jaar verlengd

Vanaf 1 december 2019 gaat een tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers in. 75-plussers mogen dan onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is.

Het CBR bepaalt of iemand valt in de regeling van de administratieve verlenging. Nadat de 75-plusser zijn gezondheidsverklaring heeft ingediend, krijgt hij/zij bericht van het CBR. De administratieve verlenging wordt geregistreerd in het Centraal Rijbewijzenregister. Voor de mensen die binnen de regeling vallen wordt er in het Rijbewijzenregister een code 106 geplaatst achter de categorie A, B, BE en/of T. Deze is alleen te zien in het Rijbewijzenregister, niet op het rijbewijs. De regeling geldt voor maximaal 1 jaar. Ga voor meer  informatie over het rijden met een verlopen rijbewijs naar www.cbr.nl/rijdenmeteenverlopenrijbewijs.

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Na vijf werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen.

Spoedaanvraag

Als u snel uw rijbewijs nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het rijbewijs voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. Dit kost wel extra geld. 

Wat kost het?

De kosten voor een nieuw rijbewijs zijn € 40,65.  Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Het laten bezorgen kost € 4,95.

voorwaarden

U hebt een rijbewijs nodig om te rijden met een bromfiets, auto, vrachtwagen of ander motorvoertuig.

Geldigheid

LeeftijdGeldig
Jonger dan 65 jaar10 jaar
Tussen de 65 en 70 jaarTot 75e verjaardag
Tussen de 70 en 75 jaar5 jaar
Ouder dan 75 jaarMaximaal 5 jaar

Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig. 

Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer algemene informatie over het rijbewijs.

Wat moet ik doen?

 • U vraagt uw rijbewijs online of persoonlijk aan bij de gemeente.
 • De aanvraag maakt u definitief op het gemeentehuis
 • U kunt uw rijbewijs laten bezorgen.
 • Haalt u uw rijbewijs zelf op doe dit dan binnen 3 maanden. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

U moet voor de aanvraag en het ophalen altijd een afspraak maken bij de gemeente. De aanvraag voor het rijbewijs kan online of persoonlijk.

Online

Online aanvragen van het rijbewijs

Informatie DigiD

Bij gemeente Opmeer kunt u inloggen met uw DigiD inlogcode. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk system waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. U kunt zelf uw DigiD aanvragen op www.digid.nl. Met uw DigiD kunt u bij steeds meer overheidsinstellingen terecht.

Afspraak maken

Rijbewijs aanvragen, maak een afspraak    of     Rijbewijs ophalen, maak een afspraak

Jonger dan 18 jaar

Vanaf je17e kun je je rijbewijs halen. Tot je18e moet je rijden onder begeleiding van een coach. Je ouders kunnen bijvoorbeeld coach worden. Je mag maximaal 5 coaches hebben. Hoe wordt iemand coach?:

 • De coaches moeten zich registreren bij de Dienst Wegverkeer (RDW).
 • Nadat de coaches zich hebben geregistreerd, vraag je een begeleiderspas aan.
 • Nadat je de begeleiderpas ontvangen hebt, kun je een rijbewijs aanvragen bij de gemeente
 • Na de definitieve aanvraag voor een rijbewijs heb je de keuze om jouw rijbewijs te laten bezorgen of persoonlijk op te halen.
 • Meestal ligt het rijbewijs na 5 werkdagen klaar bij de gemeente. Kun je hier niet op wachten? Doe dan een spoedaanvraag.

Kwijt of gestolen

 • U vult een verklaring van vermissing in bij de gemeente en vraagt gelijk daarna persoonlijk of online een nieuw rijbewijs aan.
 • U kunt uw rijbewijs laten bezorgen of persoonlijk komen ophalen. Ophalen doet u binnen 3 maanden na uw aanvraag.

Aangifte doen bij verzekering tegen diefstal

Is uw rijbewijs gestolen en bent u verzekerd tegen diefstal? In dat geval is het wel handig om aangifte te doen bij de politie zodat u dit kunt aantonen.

Bent u uw rijbewijs in het buitenland kwijtgeraakt? Doe meteen aangifte bij de plaatselijke politie. In Nederland hoeft u als u terugkomt uit het buitenland geen aangifte meer te doen bij de politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een verklaring van vermissing invullen en een nieuw rijbewijs aanvragen.

Omwisselen

Militair rijbewijs

Voordat u uw militaire rijbewijs bij de gemeente kunt omwisselen, moet u een Verklaring van geschiktheid aanvragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Het is mogelijk om deze verklaring online in te vullen bij het CBR. Voordeel hiervan is dat u de status van uw aanvraag bij het CBR kunt blijven volgen. Het aanvragen gaat via Mijn CBR Hiervoor hebt u wel uw DigiD nodig.

Buitenlands rijbewijs

 • U gaat persoonlijk naar de gemeente.
 • U vraagt om een formulier Aanvraag omwisseling voor Nederlands rijbewijs.
 • U vult het formulier (indien nodig verder) in en controleert de voorgedrukte gegevens.
 • U geeft alle benodigde documenten.

Gezondheidsverklaring

Met de Gezondheidsverklaring beoordeelt het CBR of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Dat is belangrijk voor de verkeersveiligheid. Deze Gezondheidsverklaring kunt u online bij het CBR invullen. U kunt het formulier ook aanvragen bij de gemeente. In de volgende situaties hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

 • U vraagt voor de eerste keer een praktijkexamen aan of u wilt een categorie-uitbreiding van uw rijbewijs.
 • U wilt rijbewijs C en/of D halen of dit verlengen.
 • U hebt een medische beperking.
 • Uw rijbewijs is ingenomen.
 • U bent 75 jaar of ouder.|
  Bij verlenging van het rijbewijs vanaf 75 jaar in combinatie met een gezondheidsverklaring moet de gezondheidsverklaring tijdig aangevraagd worden. Dit in verband met (oplopende) wachttijden bij het RDW.

Lees ook over de Gezondheidsverklaring

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto in kleur die voldoet aan de eisen voor pasfoto’s.
 • Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag.
 • Bij het aanvragen van uw eerste rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
 • Bij het verlengen van uw rijbewijs: het rijbewijs dat u al hebt. Als dit niet meer geldig is, neem dan ook een geldig paspoort of geldige identiteitskaart mee.

Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. Neem uw oude rijbewijs mee.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw rijbewijs na ongeveer een week afhalen bij de gemeente. Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.

Wat u nog meer zou moeten weten

Bezorgen van uw rijbewijs.

Dynasure bezorgt voor de gemeente Opmeer de paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen.

 • Is uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs klaar voor bezorging? Dan krijgt u van Dynasure een e-mail om een afspraak te maken. Online een afspraak maken heeft de voorkeur.
 • Via MyDynasure maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw document komt brengen.
 • De gemeente levert uw rijbewijs verzegeld aan bij Dynasure.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw rijbewijs in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Kosten

De kosten voor het (thuis-) bezorgen van een reisdocument zijn € 4,95. De bezorgkosten voor een tweede, derde, etc. document op hetzelfde adres zijn € 3,00 per document.

Waar en wanneer bezorgen?

Bezorging op een ander adres dan uw woonadres is mogelijk in heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden en openbare plekken.

Rijbewijzen moeten na afgifte geactiveerd worden door de medewerkers op het gemeentehuis, daarom kan dit document alleen bezorgd worden van maandag tot en met vrijdagochtend 11.45 uur, dus tijdens kantooruren van het gemeentehuis.