De week tegen Eenzaamheid. Elk jaar vragen we aandacht voor dit thema. Het is een ingewikkeld onderwerp waar een hoop leed mee gepaard gaat.

Maar dit jaar spant de kroon. Dit jaar wordt iedereen, alle lagen van de samenleving, geraakt door eenzaamheid. Hierdoor ontstaat er gelukkig meer begrip en kan men zich beter voorstellen hoe eenzaamheid kan zijn.

Iedereen kent inmiddels wel de schrijnende verhalen van de mensen uit de verzorgingshuizen. Mensen die geïsoleerd zijn en geliefden en familieleden al maanden niet hebben kunnen zien of mogen aanraken. Gelukkig zijn mensen vindingrijk en weten ze manieren te vinden om elkaar toch te kunnen zien. Zo zag ik een hoogwerker voor een verzorgingshuis staan waarop familieleden konden staan om zo naar opa of oma te zwaaien op de derde verdieping.


‘Ik word nog liever ziek dan zo verder te moeten gaan’

Tegelijkertijd dacht ik, het moet toch niet gekker worden? We moeten de kwetsbaren in onze samenleving beschermen maar ten koste van wat? Ik hoor steeds vaker van mijn cliënten dat ze zo alleen zijn. Dat ze de activiteiten missen, de praatjes, de aanrakingen, de ongedwongenheid. Sommige zeggen zelfs hardop dat ze nog liever ziek worden van Corona dan zo verder te moeten gaan.

Mijn focus ligt altijd bij de zin die men uitspreekt als het over eenzaamheid gaat. Zegt die persoon, “ik voel me soms eenzaam” óf “ik ben eenzaam” Dat is iets waar ik altijd erg op let. Eenzaamheid moet iemand niet definiëren als persoon. Je kunt je wel zo voelen maar je bént het niet. Als iemand zich wel zo voelt zorgt het bij mij dat de alarmbellen af gaan. Extra hulp is dan echt nodig.

Maar laten we met z’n allen ons best blijven doen om binnen de mogelijkheden wél contact te zoeken met elkaar. Het zijn niet alleen onze ouderen, maar ook jongeren hebben het moeilijk nu. Niet meer op stap kunnen, niet meer (volledig) naar school, niet meer naar een feestje kunnen. Ook die groep ervaart nu een vorm van eenzaamheid.


Een klein gebaar met een groots effect

We zijn mensen en we kunnen elkaar liefde geven. Laten we dat vooral doen met z’n allen. Dat is een onuitputtelijke bron waar iedereen wel wat extra van kan gebruiken. Stuur in deze week eens een extra kaartje de deur uit, een bosje bloemen voor de buurvrouw, een aardigheidje voor je nichtje. Noem maar op, een klein gebaar met een groots effect!


Contact met het Wijkteam

En voelt u of iemand in uw omgeving zich eenzaam? Neem dan gerust contact op met het Wijkteam via wijkteam@opmeer.nl of 0226 - 363 333. Wij kunnen u verder helpen!

Lieve groet, namens een medewerker van het Wijkteam van Opmeer