Wij zijn op zoek naar stembureauleden en stemmentellers (vanaf 18 jaar) voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 22 november 2023. Wil jij helpen deze belangrijke dag goed te laten verlopen? Wil je een kijkje achter te verkiezingsschermen? En vind je het belangrijk om je af en toe in te zetten voor de samenleving? Meld je dan nu aan!

Wat doet een stembureaulid

Als stembureaulid zorg je ervoor dat de verkiezingsdag op het stembureau goed verloopt en help je inwoners met het stemmen. Werkzaamheden die je kunt verwachten, zijn:

  • Kiezers verwelkomen in het stemlokaal
  • Het geven van uitleg aan kiezers die daar om vragen
  • Het controleren van de identiteit van de kiezers
  • Het controleren van de echtheid van de stempas
  • Het controleren van het stempasnummer
  • Het uitdelen van de officiële stembiljetten
  • Toezien op het deponeren van de stembiljet in de brievenbus
  • Stemmen tellen (zowel op partij als kandidaat niveau)

Hoe ziet een verkiezingsdag er uit?

Er wordt in twee groepen gewerkt. De eerste groep werkt ’s ochtends van 7.00 uur tot 14.00 uur en komt om 20.45 uur weer terug voor het tellen van de stemmen. De tweede groep start om 14.00 uur en blijft tot de stemmen geteld zijn. Uiteraard zijn er pauzes.

Ben je behulpzaam, nauwkeurig en stressbestendig? Spreek je goed Nederlands en eventueel nog een tweede taal? Dan hopen we dat jij je aanmeld!

Wat doet een stemmenteller

Als de stembureaus om 21.00 uur sluiten, moeten alle stemmen geteld worden. Als stemmenteller help je bij het tellen van de stemmen. Op de avond van de verkiezingen wordt er zowel op partij als kandidaat niveau geteld. Dat betekent dat je om 20.45 uur begint en klaar bent als alle stemmen geteld zijn.

Vergoeding

Als stembureaulid ontvang je een vergoeding van € 140 per dag. Ook krijg je een gratis online training ter voorbereiding. De vergoeding voor het tellen is € 40. Voor het tellen is het volgen van een korte cursus ook verplicht. De vergoeding is niet belastingvrij, maar wordt meegerekend bij de inkomstenbelasting.

Aanmelden of vragen 

Aanmelden als stembureaulid of stemmenteller kan via https://opmeer.mijnverkiezing.nl/ledenportaal/aanmelden(externe link). Heb je eerst nog vragen? Dan kun je mailen naar verkiezingen@opmeer.nl