Op en rond het Raadhuisplein in Hoogkarspel komen zaterdag 18 juni honderden veteranen uit heel West-Friesland bijeen om samen met hun introducees en het publiek te vieren dat we hier 77 jaar in vrijheid mogen leven. De strijd in Oekraïne leert ons dat dit anno 2022 helaas niet overal in Europa het geval is.

Uitgebreid programma

De organisatie – bestaande uit oorlogsveteranen uit verschillende West-Friese gemeenten – haalt voor de komende veteranendag alles uit de kast om er een onvergetelijke dag van te maken. Inwoners en andere belangstellenden zijn ook van harte welkom!

Het Raadhuisplein in Hoogkarspel wordt omgetoverd tot een heus kampement, compleet met originele Amerikaanse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Er is ook modern defensiematerieel, zoals het verkennings- en bewakingsvoertuig Fennek van de landmacht.

Voor elk wat wils

U bent van harte welkom vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein. Er zijn diverse kramen met informatie over verschillende oorlogs- en vredesmissies die door Westfriese veteranen worden belicht. Daarnaast presenteren ook defensie, politie, brandweer, ambulancedienst, het Veteraneninstituut en het Veteranen Search Team zich. Er is een expositie van Historische Vereniging Suyder Cogge te zien in de raadszaal van het gemeentehuis over het verloop van WOII in Nederland en over het plaatselijke verzet. Bezoekers mogen ook een rondje door Hoogkarspel meerijden, langs roadblocks, in een originele truck uit de Tweede Wereldoorlog.


Derde keer


Het is de derde keer dat er dankzij financiële steun van alle zeven Westfriese gemeenten een Regionale Veteranendag wordt gehouden. Dit gebeurde in 2010 voor de eerste keer in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en in 2015 op een cruiseschip dat afgemeerd lag achter het oude stadhuis van Medemblik.