Tussen 11 en 17 oktober kunnen jongeren in hun gemeente hun mes, ander steekwapen of nepwapen inleveren. Het gaat om een landelijke inzamelactie die erop gericht is het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. De politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten werken samen aan de actie met de slogan  ‘Drop je knife en doe wat met je life’.  

 

Verschuiving van stad naar platteland 

Burgemeester Van den Hengel van Opmeer: Burgemeester Van den Hengel: “Ik vind het zorgelijk dat steeds meer jongeren steekwapens bij zich hebben. Was het eerst een probleem van de grote steden, nu zie je dat ook in onze regio steekwapens wordt gebruikt bij een ruzie. Een steekwapen is niet stoer en maakt onze samenleving onveilig. Lever daarom je steekwapen in. Dat kan nu anoniem en straffeloos.”  

 

Verbod steekwapens op zak te hebben  

Het is verboden om een (steek-)wapen op zak te hebben. Toch neemt de politie steeds vaker messen van jongeren in. In 2020 ging het landelijk om ruim 1.500 voorwerpen terwijl dit er in 2017 nog 486 waren. Ook raakten meer tieners betrokken bij steekincidenten. Demissionair minister Grapperhaus werkt aan een wet die de verkoop van legale messen aan minderjarigen verbiedt. In de tussentijd overlegt Grapperhaus met grote winkelketens over hoe zij ervoor kunnen zorgen dat er minder messen aan jongeren worden verkocht.  

 

Inleverpunten 

De gemeenten Opmeer, Medemblik, Stede Broec, Drechterland, Hoorn en Enkhuizen trekken samen op in deze campagne. Er komen inleverpunten in de gemeenten Hoorn, Medemblik en Opmeer. In de gemeente Opmeer kunnen steekwapens ingeleverd worden op dinsdag 12 oktober van 16:00 tot 20:00 uur bij het poppodium Pardoes, De Weijver 8a in Hoogwoud. Jongeren kunnen hun steekwapen ook inleveren in een andere gemeente dan hun eigen. Op www.dropjeknife.nl staat een kaart met alle inleverpunten in Nederland.