Wat is het?

Doel van de beleidsregel BIBOB Opmeer 2022 is om te voorkomen dat met afgifte van vergunningen of het aangaan van overeenkomsten (aanbestedingen en vastgoedtransacties) onbewust criminele activiteiten worden gefaciliteerd.

Hoe werkt het?

Wanneer u een aanvraag indient voor :

  • een evenementenvergunning ten behoeve van een vechtsportevenement, -wedstrijd, of -gala
  • een exploitatievergunning voor een horecabedrijf, een speelgelegenheid, een seksinrichting of escortbedrijf
  • een Alcoholwetvergunning als bedoeld in artikel 3 van de Alcoholwet, met uitzondering van bepaalde para-commerciële inrichtingen

dan moet u ook het BIBOB-vragenformulier indienen, anders kan de aanvraag niet in behandeling worden genomen. U kunt contact opnemen met de gemeente om te vragen welk formulier voor u van toepassing is. Het bestuursorgaan kan de wet BIBOB ook toepassen bij aanvragen om andere beschikkingen. U wordt hier dan over geïnformeerd door de ambtenaar die uw aanvraag in zijn takenpakket heeft.

Wat kost het?

Voor het uitvoeren van een BIBOB-toets worden geen leges in rekening gebracht.

Wat moet ik meenemen?

In eerste instantie wordt de Bibob alleen actief ingezet op bepaalde horecavergunningen en op de bij het aanwijzingsbesluit aan te wijzen vechtsportevenementen. Dit houdt in dat vanaf inwerkingtreding van het Bibob-beleid nu alle nieuwe aanvragen een vragenformulier voor de Bibob moeten invullen. Op de overige gebieden wordt de Bibob alleen toegepast als bepaalde signalen de gemeente bereiken dat (rechts-)personen criminele activiteiten ondernemen.

Wanneer de Wet Bibob wordt uitgevoerd wordt een zogenaamde Bibob-toets gedaan die bestaat uit een vragenformulier, een adviesnota, een eigen onderzoek van de gemeente, eventueel advies en/of ondersteuning van het RIEC NHN en eventueel een advies van het Landelijk Bureau Bibob (het Landelijk Bureau Bibob staat onder directe aansturing van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) .

Heeft u gevonden wat u zocht?