U kunt een nieuw rijbewijs online of persoonlijk op afspraak bij het gemeentehuis aanvragen. 

Online aanvraag starten

Let op: als u online een aanvraag doet, dan dient u nog een afspraak te maken om bij het gemeentehuis uw aanvraag definitief te maken. Dit doet u door het inleveren van een pasfoto, het tonen van uw huidige rijbewijs en het ondertekenen van de aanvraag. 

 

Tijdelijke Europese regeling geldigheid rijbewijzen verruimd

Door de maatregelen rondom Corona is het voor een burger niet altijd mogelijk om het rijbewijs op tijd te verlengen. De Europese Commissie had al besloten dat verlopen EU-rijbewijzen tijdelijk langer geldig zijn. Deze regeling is nu verruimd.

Is een rijbewijs verlopen tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020, dan mag je nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. Deze periode gaat in vanaf de dag dat het rijbewijs is verlopen.

Wil de burger het rijbewijs wel verlengen, dan blijft dit gewoon mogelijk. De burger mag langer doorrijden op basis van de coulance regeling. Dit is niet verplicht. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Rijbewijs voor 75-plussers tijdelijk met 1 jaar verlengd

Sinds 1 december 2019 kunnen 75-plussers het rijbewijs tijdelijk verlengen met maximaal 1 jaar. 75-plussers mogen dan onder bepaalde voorwaarden blijven rijden met een rijbewijs dat verlopen is.

Het CBR bepaalt of iemand valt in de regeling van de verlenging. Nadat de 75-plusser zijn gezondheidsverklaring heeft ingediend, krijgt hij/zij bericht van het CBR. De administratieve verlenging wordt geregistreerd in het Centraal Rijbewijzenregister. Voor de mensen die binnen de regeling vallen wordt er in het Rijbewijzenregister een code 106 geplaatst achter de categorie A, B, BE en/of T. Deze is alleen te zien in het Rijbewijzenregister, niet op het rijbewijs. Ga voor meer  informatie over het rijden met een verlopen rijbewijs naar www.cbr.nl/rijdenmeteenverlopenrijbewijs.

Wat moet u doen?

  • U vraagt uw rijbewijs online of persoonlijk aan bij de gemeente.
  • De aanvraag maakt u definitief op het gemeentehuis.
  • U kunt uw rijbewijs laten bezorgen.
  • Haalt u uw rijbewijs zelf op doe dit dan binnen 3 maanden. Daarna vervalt uw rijbewijs en moet u een nieuwe aanvragen.

Wat kost het?

De kosten voor een nieuw rijbewijs zijn € 41,00.  Een spoedaanvraag kost € 34,10 extra.

Hoe lang duurt het?

Uw rijbewijs wordt door bezorgdienst Dynasure op een door u gekozen adres afgeleverd. Van het bezorgbedrijf krijgt u bericht dat u een bezorgafspraak moet maken. Heeft u geen internet? Dan wordt u gebeld voor het maken van een afspraak.