Bewustwording rondom alcohol en drugs tijdens de kermis
Naar aanleiding van vele onderzoeken en de jongerenmonitoren, weten we veel meer over het drinkgedrag van onze West-Friese jongeren. Zo blijkt dat 20% van de tweedeklassers (13-14 jaar) op het Voortgezet Onderwijs voor het eerst bier drinkt op de kermis. Het is een lastig gebied qua preventie, want in de regio geldt immers ‘Kom niet aan onze kermis!’
Toch gaan de gemeenten met team ‘In Control of Alcohol & Drugs’ en jongerenwerk de uitdaging aan om bij ouders én jongeren meer bewustwording te creëren over de gevolgen van drank- en drugsgebruik op jonge leeftijd.
Campagne rondom de kermissen
Op verschillende kermissen deelt jongerenwerk gratis water uit aan het kermispubliek. “Met het uitdelen van water willen wij iedereen een fijne kermis wensen én aangeven dat je voorzichtig moet zijn met alcohol. Wij hebben vaak veel gesprekken met jongeren op zo’n event over alcohol. Je hebt namelijk altijd de keuze om tussendoor een watertje te drinken. En dan is het ook gezellig”, benoemt Liselore van Dam (L!NK jongerenwerker).
Positieve invloed op jongeren
Uit onderzoeken komt naar voren dat jongeren zowel negatief als positief beïnvloedbaar worden door hun omgeving. Daarom deelden jongerenwerkers van L!NK afgelopen vrijdag 27 juni op de kermis van Hoogwoud flesjes water uit. De flesjes vonden goed aftrek bij jongeren en ouders, mede dankzij het mooie weer. Er werden mooie gesprekken gevoerd over de leeftijd van het eerste biertje, de ideeën van ouders en voorbeeldgedrag van oudere broers/zussen.
Wethouder Robert Tesselaar sloot ook aan bij de gesprekken. “Wij willen niet met het afkeurende vingertje wijzen en gunnen iedereen natuurlijk een mooie kermis. Een biertje of wijntje kan prima als je 18 jaar of ouder bent, maar het is goed om je bewust te blijven van hoeveel je drinkt. Help elkaar als vrienden hierin. Daarnaast hebben ouders ook een belangrijke rol; ga in gesprek met je kinderen en wees je bewust welk voorbeeld je hierin geeft”, aldus wethouder Robert Tesselaar.
Programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’
Dit programma van GGD Hollands Noorden heeft als doel om middelengebruik bij jongeren in Noord-Holland Noord te voorkomen en te verminderen via een integrale preventieve aanpak. Dit betekent dat het programma zich bijvoorbeeld richt op de activiteiten op scholen en bij sportverenigingen om zo te zorgen voor kennis bij de jongeren zelf én hun omgeving. Door in te zetten op goede preventie zijn jongeren zelf weer ‘In Control’ en kunnen zij de juiste keuzes snel (en onbewust) maken.