Deze week ontvangt u van de gemeente de jaarlijkse aanslag gemeentelijke belastingen. Om de hoogte van deze belasting en heffing te bepalen, wordt de WOZ-waarde gebruikt. Hier leest u wat u kunt doen als u het niet eens bent met de WOZ-waarde.

Om de WOZ-waarde te bepalen, wordt gekeken naar de geschatte marktwaarde van uw woning op 1 januari 2023 (vorig jaar). Deze marktwaarde wordt bepaald aan de hand van een aantal objectkenmerken: het woonoppervlakte, het afwerkingsniveau binnen en buiten, specifieke kenmerken zoals een uitbouw of dakkapel en de ligging. Met de verkoopprijzen van soortgelijke woningen wordt een modelwaarde bepaald die gecontroleerd wordt door de taxateur. Kijk voor meer informatie op www.opmeer.nl/woz-waarde.

Klopt de WOZ-waarde niet? Wij passen het, waar mogelijk, direct aan!

Vanaf het moment dat u uw gemeentelijke aanslagen ontvangt, kunt u de gebruikte gegevens voor uw WOZ-waarde zelf checken in het taxatieverslag via www.opmeer.nl/woz-waarde. Zijn er aanpassingen nodig? Bijvoorbeeld omdat de woningen waarmee uw huis is vergeleken, veel moderner zijn dan uw huis? Of juist omdat u uw huis heeft verbouwd? Onze collega’s staan voor u klaar!

Als u belt met 0226 – 363 333, kunt u de veranderingen direct bespreken met de taxateur. De taxateur kan de gegevens meteen in het systeem aanpassen. U ontvangt dan een nieuwe WOZ-waarde en aangepaste belastingaanslag”.

Zelf bezwaar maken: gemakkelijk én gratis!

Wilt u liever bezwaar maken? Dat kunt u gemakkelijk en gratis doen zonder een bemiddelaar. U kent uw woning immers het beste! Een bezwaarschift kunt u binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Dit kunt u doen via www.opmeer.nl/bezwaar-tegen-aanslag. U kunt ook een brief sturen naar gemeente Opmeer t.a.v. Belastingen.

Een bemiddelingsbureau inschakelen: waar moet u op letten? 

Bedrijven die graag voor u willen bemiddelen maken steeds meer reclame dat zij ‘gratis’ bezwaar voor u kunnen maken. Rechtstreeks bezwaar maken bij de gemeente is echter altijd gratis. Gemeentes betalen aan deze bureaus een wettelijk bepaalde vergoeding wanneer de WOZ-waarde wordt aangepast. Afgelopen jaar maakte de gemeente Opmeer hiervoor extra kosten. Dit kost u dus als inwoner indirect geld. Uiteindelijk is bezwaar maken via een bemiddelaar dus nooit gratis.

Meer informatie en vragen

Meer informatie over de WOZ-waarde en de onroerendezaakbelasting (OZB) kunt u vinden op www.opmeer.nl/belastingen. Hier vindt u ook de meestgestelde vragen (FAQ). Uiteraard kunt u met vragen ook altijd mailen naar gemeente@opmeer.nl of bellen met 0226 – 363 333. Wij helpen u graag!