Wat is bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand is bedoeld voor bijzondere kosten. Dit zijn extra kosten bij ziekte, een beperking of een andere reden. Bijvoorbeeld kosten voor brillen, rechtsbijstand of tandartskosten. 

Dit zijn kosten die niet tot de normale kosten van het bestaan horen, die u niet zelf kunt betalen en ook niet vergoed krijgt (bijvoorbeeld van de zorgverzekering). Bijzondere bijstand vraagt u aan bij de gemeente.

U kunt de bijzondere bijstand digitaal aanvragen of op papier. Heeft u hulp nodig bij het invullen van het formulier? Neem dan contact op met de gemeente Opmeer en het Wijkteam helpt u verder.

Aanvraagformulier Bijzondere Bijstand

Wat moet ik doen?

Vraag bijzondere bijstand aan vóórdat u de kosten maakt. Anders kan de gemeente uw aanvraag afwijzen.

Wacht niet te lang met het aanvragen van bijstand, als uw kosten al een tijd terug zijn gemaakt dan kan de gemeente uw aanvraag afwijzen. Het Wijkteam van de gemeente Opmeer kan u helpen bij het aanvragen van Bijzondere Bijstand.

Maak een afspraak

Hoe werkt het?

De gemeente bekijkt of u bijzondere bijstand krijgt. Dat doet de gemeente aan de hand van de volgende vragen:

  • Gaat u de kosten echt maken?
  • Zijn de kosten noodzakelijk, bijvoorbeeld om medische redenen?
  • Kunt u de kosten niet (helemaal) zelf betalen?
  • Is er geen andere instelling die de kosten vergoedt, zoals uw ziektekostenverzekeraar?

Hoeveel bijzondere bijstand kan ik krijgen?

Dat hangt af van uw inkomen en vermogen. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld of een eigen huis. Ook kijkt de gemeente naar het inkomen en vermogen van uw gezinsleden. Soms moet u een deel van de kosten zelf betalen.

Kan ik een lening krijgen?

Voor bepaalde kosten kunt u een lening krijgen bij de Gemeentelijke Kredietbank. Bijvoorbeeld voor spullen die lang mee gaan, zoals bedden en vloerbedekking. Krijgt u daar geen lening? Dan kan de gemeente u een lening geven.

Wat heb ik nodig?

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf en eventueel uw partner en gezinsleden
  • bewijzen van uw inkomen, vermogen en schulden van u en eventueel uw partner en gezinsleden
  • omschrijving van de bijzondere kosten

Hoelang duurt het?

U krijgt binnen 8 weken bericht van de gemeente.

Extra informatie

Moet u voor langere tijd dezelfde kosten maken, dan kunt u dit in één keer aanvragen. Bijvoorbeeld bij reiskosten voor een lange behandeling in het ziekenhuis.

Let op: Bewaar alle rekeningen en bonnen goed! U krijgt alleen bijzondere bijstand als u kunt laten zien dat u de kosten echt maakt.

Het Wijkteam van de gemeente Opmeer kan u helpen bij het op orde krijgen van uw financiën.

Heeft u een laag inkomen? Komt u iedere maand geld tekort? Heeft u extra kosten, maar kunt u deze niet betalen? Dan kan de gemeente u misschien helpen. We steunen niet alleen mensen met een uitkering. Ook werknemers, ZZP-ers en senioren met een klein pensioen kunnen bij ons terecht als dat nodig is.

Heeft u vragen over bijzondere bijstand? Neem dan contact op met het Wijkteam van de gemeente Opmeer. Zij helpen u graag verder.

Heeft u gevonden wat u zocht?