Hoe werkt het?

De gemeente is alleen verantwoordelijk voor de dode dieren binnen de bebouwde kom. U kunt bellen met de gemeente Opmeer, telefoon: 0226 - 363 333 of mail naar gemeente@opmeer.nl

 De dieren die u aantreft buiten de bebouwde kom moet u melden bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Wat moet ik doen?

Dode dieren in het water

Ziet u een dood dier in het water? Meld dit bij het hoogheemraadschap. Haal de dieren niet zelf weg.

Dode dieren langs de weg

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de gemeente of de dierenambulance.

Dood huisdier

Uw dode huisdier mag niet in de afvalbak. Zelfs niet als het heel klein is. U kunt een aantal dingen doen met uw overleden huisdier:

  • U kunt het laten ophalen door de dierenambulance.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.

Gewonde of dode ree

Ziet u een gewonde of dode ree, (dam)hert of wild zwijn langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de politie. De politie neemt dan contact op met de verantwoordelijke wildbeheerder. Deze haalt het gewonde of dode dier weg.

Heeft u gevonden wat u zocht?