De energiecoaches van Warm Opmeer stellen zich aan u voor!

Een interview met energiecoach Ben Kamp

Ben Kamp uit Spanbroek is één van de energiecoaches van Warm Opmeer en tevens de voorzitter. Toen de plannen voor Warm Opmeer vorm kregen werd het voorzitterschap iets wat Ben met beide handen wilde aangrijpen. “Ik was met pensioen en als bestuurslid van Raad en Daad vond ik ook dit een goed initiatief om de mensen te helpen. Dit was in de periode dat de gasprijs omhoog schoot en ik kon mij voorstellen dat dit bij veel mensen een probleem ging vormen. Dat was voor mij de trigger om meer te weten te komen over energiebesparingen en die kennis met mensen te delen.”

Voordeel van persoonlijk contact

Voor Ben Kamp zit de kracht van de energiecoaches in het persoonlijke contact met mensen. “Ik merk dat ons verhaal tot de verbeelding spreekt als we met mensen praten. Dit is thuis maar ook op de markt in het dorp. We zien de meeste aanvragen voor een adviesgesprek binnenkomen naar aanleiding van een persoonlijk gesprek. Er zijn dan toch al snel dingen die je opnoemt die mensen interessant vinden en meer van willen weten. Tenslotte willen we allemaal onze energierekening verlagen”, vertelt Ben. 

Ben krijgt veel positieve energie van gesprekken waarin hij over en weer kan bespreken. “Soms hebben mensen zich al ingelezen en dan merk je dat je door een basis kennisniveau elkaar kunt aanvullen. Want ook wij kunnen nog veel van mensen leren. Die dynamiek is leuk. Toch kom ik ook net zo graag bij de mensen thuis die geen enkele kennis hebben.”

Hoog elektraverbruik door beeldschermen

Soms zijn er verhalen die zo interessant zijn dat ze je bij blijven. “Er was bijvoorbeeld een gezin met een hele hoge elektrarekening. En we konden er maar niet de vinger op leggen wat de veroorzaker was. Soms moet je doorvragen naar de gewoontes van mensen en zelfs naar de hobby’s van de kinderen. Zo bleek dat uiteindelijk het lek boven water kwam: de playstations. Want met twee playstations en twee gigagrote beeldschermen in huis, die zowel boven als beneden veelvuldig gebruikt werden of aan bleven staan, bleek dat de boosdoener.” Ondanks dat gas vaak wordt aangewezen als de grootste kostenpost, kan elektra dat ook zeker zijn. Daarom is het belangrijk de energierekening goed te analyseren en de gewoontes goed na te lopen. 

Tip van Ben 

Meten is weten! Ben jij benieuwd naar het elektraverbruik van jouw apparaten? Werk je veel thuis, speel je graag op de spelcomputer of heb je het liefste de televisie of radio de hele dag aan op de achtergrond? Overweeg te investeren in een zogeheten energy socket. Dit is een klein apparaat wat je tussen de stekker van jouw apparaat en het stopcontact steekt. Zo kun je zien hoeveel dit apparaat je per maand kost en of het de moeite is deze (deels) uit te zetten. Een energy socket kost niet veel en is verkrijgbaar bij de doe-het-zelfzaak of online te bestellen.

Wilt u ook een energieadvies van Warm Opmeer?

Merkt u dat uw energierekening steeds (meer) stijgt? Of bent u geïnteresseerd in isolatiemogelijkheden of hoe u met uw woning van het gas af kunt? Energiecoaches zijn speciaal opgeleid om u te helpen bij het nemen van duurzame maatregelen. Maak daarom een afspraak met een energiecoach van Warm Opmeer. Stuur een e-mail naar info@warmopmeer.nl of bel Ben Kamp, voorzitter Warm Opmeer, telefoon 06 5324 3681. Voor meer informatie zie www.warmopmeer.nl