Liever een goede buur dan een verre vriend

Ondanks dat er in de gemeente Opmeer veel saamhorigheid is, vallen ook hier wel eens inwoners tussen wal en schip. Een buurman of -vrouw kan soms als dichtbij voelen, maar ondertussen ontzettend eenzaam zijn en zichzelf verwaarlozen. Deze mensen hebben soms baat bij hulp en kunnen naast psychische problemen ook verkeren in financiële problemen. Zij durven niet altijd om hulp te vragen omdat ze zich schamen, weinig tot geen dierbaren hebben of simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen.

Schrijnend

Onze BOA’s wandelen veel door de gemeente en ook zij hebben de taak om (extreme) eenzaamheid te spotten, zelfs waar dat soms moeilijk is om te herkennen. De BOA’s zijn daarom ook recent op een woonsituatie gestuit van een inwoner die in isolement leefde en financiële problemen bleek te hebben. Deze persoon had geen familie of vrienden en durfde niet aan de bel te trekken. Dit soort situaties zijn schrijnend en verdrietig om te zien. Daarom roepen we u op als inwoner om alert te blijven op uw buren, ook als u uw buurman of -vrouw nooit ziet of geen aansluiting kunt vinden. De BOA’s konden in deze situatie een helpende hand bieden en hebben de inwoner onder de aandacht gebracht van het wijkteam van de gemeente.

Melding maken

Samen zijn we verantwoordelijk voor elkaar. Ondanks dat we hopen dat u zelf bij de buren langsloopt waar u zich zorgen over maakt, snappen we het ook als u zich daar ongemakkelijk of onprettig bij voelt. Hulp willen aanbieden is tenslotte het belangrijkste, of dit nu rechtstreeks is of via een meldpunt. 

Heeft u een vermoeden dat uw buurtgenoot hulp nodig heeft? Stuur dan een e-mail met de melding van uw verzoek of bezorgdheid naar wijkteam@opmeer.nl. Ook kunt u bellen naar het gemeentehuis en vragen naar het wijkteam via 0226 – 363 333. U kunt ook zonder afspraak langskomen op het inloopspreekuur. Dit is elke dinsdag van 11.00 – 12.00 uur op het gemeentehuis in Opmeer en elke donderdag van 11.00 – 12.00 uur in wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud.

Bent u zelf op zoek naar psychische of financiële hulp? Of merkt u dat u eenzaam bent en aansluiting zoekt met uw omgeving? Kom bij ons langs, bel of mail ons via bovengenoemde gegevens. U hoeft het niet alleen te doen. We staan voor u klaar en helpen u verder.

GGD Meldpunt Vangnet & Advies (OGGZ)

Naast de gemeente heeft ook de GGD het zogeheten Meldpunt Vangnet en Advies van de afdeling OGGZ wat staat voor Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Dit is een regionaal meldpunt voor inwoners én professionals met (niet acute) zorgen over sociaal kwetsbare mensen. Ben je bezorgd over iemand? Het is belangrijk om dit te melden voordat de situatie ernstig wordt. De betrokkene kan dan zo snel mogelijk hulp krijgen. De GGD noemt dit ook wel bemoeizorg. 

U kunt een deskundige van GGD Meldpunt Vangnet & Advies bellen op 088 – 0100 521 of stuur een mail naar de Westfriese afdeling op meldpunt-wf@ggdhn.nl.

Bel voor spoedeisende hulp of bij levensbedreigende situaties altijd 112.