Kosten

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Identiteitskaart18 jaar of ouder€ 70,35€ 53,00is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.
Identiteitskaartjonger dan 18 jaar€ 37,95€ 53,00is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.

Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa(externe link).

Paspoort nodig bij reizen naar het VK vanaf 1 oktober 2021
Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Nederlanders die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen (dat zijn Nederlanders die op of voor 31 december 2020 in het VK wonen) kunnen tot en met eind 2025 gebruikmaken van hun ID-kaart. Mogelijk hebben zij een bewijs nodig dat zij onder het Terugtrekkingsakkoord vallen. De landen die onderdeel uitmaken van het VK zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

U kunt een nieuwe identiteitskaart online of persoonlijk op afspraak aan de balie bij het gemeentehuis aanvragen. 

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl(externe link).

Online aanvragen

Let op: als u online een aanvraag doet, dan dient u nog een afspraak te maken om bij het gemeentehuis uw aanvraag definitief te maken. Dit doet u door het inleveren van een pasfoto, uw huidige reisdocument en het ondertekenen van de aanvraag.

 • Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten naar de gemeente komen.
 • Uw identiteitskaart persoonlijk ophalen moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. Haalt u ook een identiteitskaart voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.

Wat kost het?

 • Voor personen vanaf 18 jaar, € 70,35
 • Voor personen  t/m 17 jaar, € 37,95

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen(externe link) voldoet.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. 

Kinderen tot 12 jaar

Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.

Digitaal

DigiD linkToestemming ouders paspoort of ID kind

Schriftelijk

U kunt het papieren toestemmingsformulier printen en invullen. De originele handtekening van de toestemmingsgever moet overeenkomen met diens identiteitsbewijs of in persoon aan de balie zijn gezet.

Toestemmingsformulier downloaden

In persoon

U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten.

 • (kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft
 • kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het paspoort
 • minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag
 • een pasfoto die aan de pasfoto-eisen(externe link)(externe link) voldoet
 • alle paspoorten of identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind. Ook als ze verlopen zijn.
 • pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Als u 's ochtends een spoedaanvraag hebt gedaan, dan kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Klanttevredenheidsonderzoek

Wij vinden het belangrijk om te weten hoe u onze dienstverlening heeft ervaren. We willen u daarom vragen een korte vragenlijst in te vullen. Met uw antwoorden kunnen wij onze dienstverlening verbeteren. Meedoen is anoniem en neemt enkele minuten van uw tijd in beslag.

Wilt u meedoen aan ons klanttevredenheidsonderzoek? Klik dan op de link van het klanttevredenheidsonderzoek(externe link). Alvast bedankt voor het invullen!