Kosten

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Identiteitskaart18 jaar of ouder€ 58,30€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.
Identiteitskaartjonger dan 18 jaar€ 30,70€ 49,85is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.

Hoe werkt het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart aan bij de gemeente. Na 5 werkdagen kunt u uw identiteitskaart afhalen.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u hebt een andere achternaam dan uw kind, dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid.

U kunt uw identiteitskaart ook laten bezorgen. De kosten zijn € 4,95. Meer informatie over het bezorgen van de identiteitskaart

Wat kost het?

 • Voor personen vanaf 18 jaar, € 58,30
 • Voor personen  t/m 17 jaar, € 30,70
 • Spoedaanvraag, € 49,85  (Extra)
 • ID-kaart bezorgen, € 4,95 en elk extra document € 3,-

voorwaarden

Met spoed een identiteitskaart nodig

Hebt u snel een identiteitskaart nodig? Dan kunt u gebruikmaken van de spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt het de volgende werkdag na 9.30 uur afhalen. Een spoedprocedure is duurder dan een normale identiteitskaartaanvraag en kan alleen gedaan worden op het gemeentehuis.

Geldigheid

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Een identiteitskaart is 5 jaar geldig voor personen jonger dan 18.

Wat moet ik doen?

U kunt een nieuwe identiteitskaart online of persoonlijk op afspraak aan de balie bij het gemeentehuis aanvragen. Na 5 werkdagen kunt u de nieuwe identiteitskaart ophalen of laten bezorgen.

Let op: als u online een aanvraag doet, dan dient u nog een afspraak te maken om bij het gemeentehuis uw aanvraag definitief te maken. Dit doet u door het inleveren van een pasfoto, uw huidige reisdocument en het ondertekenen van de aanvraag.

Online aanvragen

Maak uw afspraak

 • Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten naar de gemeente komen.
 • Uw identiteitskaart persoonlijk ophalen moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. Haalt u ook een identiteitskaart voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Kunt u de identiteitskaart niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Geslachtswijziging

Ook bij een geslachtswijziging moet een nieuwe identiteitskaart worden aangevraagd. Doordat het nieuwe geslacht zoals vermeld in de Basisregistratie Personen (BRP) niet meer gelijk is aan het (oude) geslacht, verliest de identiteitskaart zijn geldigheid.

Kwijt of gestolen

Is uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u het verloren? Dan kunt u dit voortaan melden bij de gemeente. U vult online of op het gemeentehuis een formulier (verklaring van vermissing) in. In dit formulier legt u uit hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u meteen een nieuw document bij ons aanvragen en betalen. Hebt u nog wel andere identiteitsdocumenten, zoals een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart? Neem deze dan mee. Dit helpt bij het vaststellen van uw identiteit. 

Gestolen? Doe dan wel aangifte bij de politie

Is uw document gestolen? Dan is het altijd verstandig om toch aangifte te doen bij de politie. Het is namelijk een misdrijf.  https://www.politie.nl/themas/aangifte-doen.html

Wat moet ik meenemen?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 12 jaar

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun identiteitskaart.
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Download het formulier voor toestemming.

Hoe lang duurt het?

U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude identiteitskaart niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw identiteitskaart krijgt.

Wat u nog meer zou moeten weten

U kunt uw ID-kaart ook laten bezorgen.

Dynasure bezorgt voor de gemeente Opmeer de paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen.

 • Is uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs klaar voor bezorging? Dan krijgt u van Dynasure een e-mail om een afspraak te maken. Online een afspraak maken heeft de voorkeur.
 • Via MyDynasure maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw document komt brengen.
 • De gemeente levert uw reisdocument verzegeld aan bij Dynasure.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw paspoort en/of identiteitskaart in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.
 • Bij levering van paspoort en/of ID-kaart  voor meerdere gezinsleden/huisgenoten, moeten al die gezinsleden/huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Kosten

De kosten voor het (thuis-) bezorgen van een reisdocument zijn € 4,95. De bezorgkosten voor een tweede, derde, etc. document op hetzelfde adres zijn € 3,00 per document.

Waar en wanneer bezorgen?

Bezorging op een ander adres dan uw woonadres is mogelijk in heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden en openbare plekken. Er wordt bezorgd van maandag tot en met zaterdag voor paspoorten en ID-kaarten.

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, kunt u ook een identiteitskaart aanvragen. U hebt dan geen toestemming van de curator nodig.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Aanvragen vanuit het buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een ID-kaart terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals ambassades en consulaten. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een ID-kaart aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Veilige kopie identiteitskaart

Pas op voor identiteitsfraude. Hierbij maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Met de KopieID app maakt u met uw smartphone een veilige kopie van uw identiteitskaart. Hebt u geen KopieID app? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid hoe u identiteitsfraude kunt herkennen en voorkomen.

Heeft u gevonden wat u zocht?