Inwoners hebben recht op informatie van de overheid. Dat is geregeld in de Wet open overheid (Woo). Voorheen was dit de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). 

De Wet open overheid (Woo) heeft als doel de overheid toegankelijker te maken. Informatie van de overheid moet namelijk voor iedereen beter én makkelijker vindbaar worden. Daarnaast blijft het natuurlijk ook mogelijk om zelf documenten bij de gemeente op te vragen. 

Veel informatie is al openbaar. U kunt deze informatie online opzoeken, bijvoorbeeld: 

Andere stukken zullen in de toekomst ook openbaar gemaakt worden op deze website. Dit gebeurt in fases. 

Informatieverzoek indienen  

U dient het informatieverzoek in bij de gemeente waar de informatie betrekking op heeft. Geef zo precies mogelijk aan over welk onderwerp u informatie wilt ontvangen.  

Voor een informatieverzoek stuurt u een mail naar gemeente@opmeer.nl Met als onderwerp: Informatieverzoek. 

Of neem telefonisch contact op via 0226-363333.

Woo-verzoek  

De Woo biedt de mogelijkheid informatie op te vragen bij de overheid. Heeft u informatie of stukken over een bepaald beleid of besluit nodig, dan dient u hiervoor een verzoek bij ons in. Het verzoek dient duidelijk en precies te omschrijven waar iemand naar op zoek is. 

Woo-verzoek indienen  

Bedenk vooraf welke informatie en/of documenten (en over welke periode) u wilt opvragen via het Woo-verzoek. Dan kunnen wij u sneller helpen.  

Geef ook aan hoe u de informatie wilt ontvangen: digitaal is gratis, op papier kost geld. 

U kunt een Woo-verzoek indienen door:

 1. Digitaal een aanvraag te doen (kan met of zonder DigiD)
  Digitaal Woo-verzoek indienen
 2. Een brief te sturen naar gemeente Opmeer
  Gemeente Opmeer
  Postbus 199
  1715 ZK Spanbroek

Jaarlijks wordt een overzicht van de verzoeken (anoniem) inclusief uren en kosten openbaar gemaakt.

Openbaar gemaakte informatie

In de Woo zijn 11 informatiecategorieën benoemd die uit eigen beweging openbaar moeten worden gemaakt. Meer weten over deze categorieën en welke informatie al openbaar wordt gemaakt door gemeente Opmeer?

Bekijk het overzicht van alle openbaar gemaakte informatie in het kader van de Woo 

Hoelang duurt het 

 • Na ontvangst van uw Woo-verzoek bekijkt de gemeente of de informatie er is en of deze kan worden gegeven. In de Woo staat wanneer informatie niet gegeven kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval als personen of bedrijven informatie vertrouwelijk hebben gegeven aan de gemeente. 
 • De gemeente heeft 4 weken om uw verzoek af te handelen. Deze periode kan met 2 weken worden verlengd. Als dit zo is, krijgt u uitleg waarom de gemeente meer tijd nodig heeft. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het indienen van een Woo-verzoek of heeft u hulp nodig bij het zoeken van informatie? Neem dan contact op met onze Woo-contactpersoon, Suzanne van Gaalen, telefoon 0226 - 363 333, e-mail gemeente@opmeer.nl

Meer informatie over de Woo vindt u op de website van de Rijksoverheid.(externe link) Op www.overheid.nl kunt u bijvoorbeeld lezen waarom sommige informatie niet openbaar hoeft te zijn. Of wat de grenzen zijn van het geven van overheidsinformatie. 

Heeft u gevonden wat u zocht?