Herkent u signalen van bijvoorbeeld hennepteelt, drugshandel, mensenhandel, gedwongen prostitutie, arbeidsuitbuiting, zorgfraude of vastgoedfraude? Hier kunt u een (anonieme) melding van maken.

Wat is ondermijning?

Ondermijning is een verzamelnaam voor verschillende vormen van criminaliteit. Bijvoorbeeld illegale hennepteelt, drugshandel, mensenhandel, gedwongen prostitutie of arbeidsuitbuiting, criminele motorbendes, bedreiging en intimidatie, zorgfraude en vastgoedfraude. Criminelen maken soms misbruik van vergunningen of subsidies om daarmee bijvoorbeeld geld wit te wassen. Daarnaast kunnen ondernemingen gebruikt worden voor illegale activiteiten. Het kan zijn dat in uw buurt deze criminele activiteiten plaatsvinden. Is er in uw omgeving sprake van een verdachte situatie? Maak er een melding van.

Melden kan op drie manieren

Vertrouwelijk

Wij gaan vertrouwelijk om met uw informatie. Op het meldingsformulier kunt u ook alleen melding doen, zonder persoonlijke gegevens in te vullen.

Wat gebeurt er met uw melding?

Uw melding komt terecht bij de gemeente Opmeer. Wij nemen uw melding altijd serieus. Indien nodig wordt er actie ondernomen en wordt de melding gedeeld met samenwerkingspartners zoals de politie en justitie. U wordt niet op de hoogte gebracht van het verloop en resultaat van deze acties vanwege de privacy van de betrokkene(n).

Wat zijn verdachte situaties en hoe herkent u ze?

•    de kapper of die winkel om de hoek waar nooit een klant komt
•    de huurder die grote bedragen alleen contant wil betalen
•    de buurman die altijd afgeplakte ramen heeft
•    die jongen met een veel te dure auto voor de deur en een kleine portemonnee
•    de woning, schuur of bedrijfspand  waar onbekende mensen op allerlei tijdstippen in en uit lopen

Dit zijn verdachte situaties die te maken kunnen hebben met georganiseerde criminaliteit. Ook u kunt daar bewust of onbewust mee in aanraking komen. Criminelen misbruiken andere mensen om hun activiteiten uit te kunnen voeren.

Gevolgen van ondermijning

De gevolgen van ondermijning zijn groot voor de veiligheid en leefbaarheid in de buurt. Bij het telen van hennep is het risico op brand bijvoorbeeld groot. Bij het maken van drugs is sprake van explosiegevaar of het vrijkomen van levensbedreigende gassen. De dumping van drugsafval vervuilt de bodem en ons drinkwater. De herstelkosten betalen we met elkaar. Bij zorgfraude worden de meest kwetsbare personen uit onze samenleving de dupe. Mensen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben en fraudeurs gebruiken het geld om er zelf beter van te worden. Hierdoor stijgen de zorgkosten en ook hier krijgt de samenleving de rekening gepresenteerd. Kortom: we hebben er allemaal last van.

Vermoeden van georganiseerde criminaliteit? Meld het!

De gemeente werkt samen met politie, justitie en andere veiligheidspartners  aan de aanpak van ondermijning. De criminele activiteiten vinden stiekem plaats. Het duurt soms lang voordat de overheid deze ontdekt. Daarom is uw hulp hard nodig. U kunt meehelpen ondermijning te bestrijden door alert te zijn en door vermoedens te melden. Vanwege de onzichtbaarheid is het extra belangrijk om het te melden.