Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdkostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nederlands paspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.00 uur afhalen.
Nederlands paspoortjonger dan 18 jaar€ 55,35€ 49,85is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.00 uur afhalen.
Tweede paspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 2 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.00 uur afhalen.
Zakenpaspoort18 jaar of ouder€ 73,20€ 49,85is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarAls u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 9.00 uur afhalen.

Hoe werkt het?

Met een paspoort kunt u laten zien wie u bent (identificatie). Het is ook een officieel reisdocument. U kunt ermee reizen naar elk land in de wereld.

U kunt een nieuw paspoort online of persoonlijk op afspraak aan de balie bij het gemeentehuis aanvragen. Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe paspoort ophalen of laten bezorgen.  Vraagt u ook een paspoort aan voor uw kind? Neem uw kind dan mee.

Let op: als u online een aanvraag doet, dan dient u nog een afspraak te maken om bij het gemeentehuis uw aanvraag definitief te maken. Dit doet u door het inleveren van een pasfoto, uw huidige reisdocument,  de afname van vingerafdrukken en het ondertekenen van de aanvraag.

Online aanvraag paspoort regelen

  Afspraak maken

  Voor een paspoort moet u persoonlijk naar het gemeentehuis komen. Maak vooraf een afspraak.

  Paspoort persoonlijk aanvragen, maak uw afspraak   of    Paspoort afhalen, maak uw afspraak

  Bezorgen

  U kunt uw paspoort ook laten bezorgen. De kosten zijn € 4,95. Meer informatie over het bezorgen van het paspoort

  Wat kost het?

  • Nationaal paspoort voor personen vanaf 18 jaar € 73,20
  • Nationaal paspoort voor personen t/m 17 jaar € 55,35
  • Spoedaanvraag € 49,85 (Extra)
  • Zakenpaspoort € 73,20
  • Uw paspoort bezorgen € 4,95. Voor elk extra document € 3,-

  voorwaarden

  Een paspoort is geldig:

  • 10 jaar voor een persoon die 18 jaar of ouder is;
  • 5 jaar voor een persoon die jonger is dan 18 jaar.

  Hoe lang is mijn paspoort geldig?
  Soort paspoortGeldigheid    
  Paspoort 18 jaar of ouder     10 jaar
  Paspoort t/m 17 jaar5 jaar
  Zakenpaspoort10 jaar
  Tweede paspoort2 jaar

  Zakenpaspoort

  Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zoveel bladzijden voor stempels.

  Tweede paspoort

  U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

  Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

  • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig.
  • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt.   

  Bekijk ook de filmpjes over het aanvragen van een paspoort.

  Wat moet ik doen?

  • U laat uw vingerafdrukken maken op een speciaal apparaat van de gemeente.
  • U kunt nadat de aanvraag definitief is gemaakt op het gemeentehuis een keuze maken tussen het paspoort persoonlijk komen ophalen of het te laten bezorgen.
  • Persoonlijk ophalen moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, daarna vervalt uw paspoort. Haalt u ook een paspoort voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
  • Is uw paspoort verlopen? Dan levert u het in bij de gemeente.

  Lichamelijke of verstandelijke beperking

  Kunt u het paspoort niet persoonlijk aanvragen omdat u een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt? Dan kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

  Kunt u uw vingerafdrukken niet laten maken door uw lichamelijke of verstandelijke beperking? U kunt toch een paspoort aanvragen. Is uw beperking tijdelijk, dan krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat 10 jaar geldig is.

  Geslachtswijziging

  Ook bij een geslachtswijziging moet een nieuw paspoort worden aangevraagd. Doordat het nieuwe geslacht zoals vermeld in de Basisregistratie Personen (BRP) niet meer gelijk is aan het (oude) geslacht, verliest het paspoort zijn geldigheid.

  Spoedaanvraag

  Hebt u snel een paspoort nodig? Dan kunt u gebruikmaken van de spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag na 09.30 uur afhalen. Een spoedprocedure is duurder dan een normale aanvraag en kan alleen gedaan worden op het gemeentehuis.

  Kwijt of gestolen

  Is uw Nederlandse rijbewijs, paspoort of identiteitskaart gestolen of bent u het verloren? Dan kunt u dit voortaan melden bij de gemeente. U vult bij de gemeente een formulier (verklaring van vermissing) in. In dit formulier legt u uit hoe u het oude document bent kwijtgeraakt. Nadat uw identiteit is vastgesteld, kunt u meteen een nieuw document bij ons aanvragen en betalen. Hebt u nog wel andere identiteitsdocumenten, zoals een Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart? Neem deze dan mee. Dit helpt bij het vaststellen van uw identiteit.

  Gestolen? Doe dan wel aangifte bij de politie

  Is uw document gestolen? Dan is het altijd verstandig om toch aangifte te doen bij de politie. Het is namelijk een misdrijf.

  Wat moet ik meenemen?

  • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
  • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
  • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

  Kinderen tot 18 jaar

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
  • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
  • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun paspoort.
  • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
  • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

  Download hier het formulier voor toestemming bij aanvraag jonger dan 18 jaar.

  Hoe lang duurt het?

  U kunt uw paspoort na 5 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.

  Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

  Wat u nog meer zou moeten weten

  U kunt uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs ook laten bezorgen.

  Dynasure bezorgt voor de gemeente Opmeer de paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen.

  • Is uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs klaar voor bezorging? Dan krijgt u van Dynasure een e-mail om een afspraak te maken. Online een afspraak maken heeft de voorkeur.
  • Via MyDynasure maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw document komt brengen.
  • De gemeente levert uw reisdocument verzegeld aan bij Dynasure.
  • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw paspoort en/of identiteitskaart in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.
  • Bij levering van paspoort of ID-kaart voor meerdere gezinsleden/huisgenoten, moeten al die gezinsleden/huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

  Kosten

  De kosten voor het (thuis-) bezorgen van een reisdocument zijn € 4,95. De bezorgkosten voor een tweede, derde, enz. document op hetzelfde adres zijn € 3,00 per document.

  Waar en wanneer bezorgen?

  Bezorging op een ander adres dan uw woonadres is mogelijk in heel Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden en openbare plekken. Er wordt bezorgd van maandag tot en met zaterdag voor paspoorten en ID-kaarten.
   

   • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
   • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
   • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
   • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

   Aanvragen vanuit het buitenland

   Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland. Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

   Met de tool van nederlandwereldwijd.nl is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

   Heeft u gevonden wat u zocht?