Is uw paspoort of identiteitskaart vermist, dan moet u dit doorgeven aan de gemeente.

DigiD linkOnline regelen

Wat moet u doen?

Geef aan uw gemeente door dat uw paspoort of identiteitskaart vermist is. Dit kunt u online regelen. U kunt ook een afspraak maken(externe link) om persoonlijk een Verklaring van vermissing in te vullen. Daarna kunt u tijdens deze afspraak direct een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Aangifte doen in het buitenland

Verliest u uw paspoort of identiteitskaart in het buitenland? Dan moet u eerst aangifte doen bij de politie ter plaatse. Daarna kunt u bij de Nederlandse ambassade of het consulaat een nooddocument aanvragen. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie. Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een paspoort of identiteitskaart aanvragen.

Hoe lang duurt het?

Bij een online aangifte wordt de vermissing de eerstvolgende werkdag verwerkt. U kunt ook persoonlijk aangifte van vermissing doen bij het gemeentehuis. De Verklaring van Vermissing wordt dan meteen verwerkt.

Wat u verder moet weten?

De overheid registreert bij een Verklaring van Vermissing het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie helpt bij de strijd tegen identiteitsfraude.