Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Of dit kan hangt af van het land waar uw rijbewijs afgegeven is. Ook moet u uw buitenlands rijbewijs nog geldig zijn. 

Wat moet ik doen?

Wat voor u van toepassing is en wat u nodig heeft leest u op de website van de RDW. 

Naar de RDW

Voldoet u aan de voorwaarden voor het omwisselen, dan maakt u een afspraak voor de aanvraag bij de gemeente.

Wat kost het?

De kosten voor een nieuw rijbewijs zijn € 51,10 plus de kosten voor het aangetekend verzenden van de aanvraag naar de RDW.  

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs. Zie https://boetebase.om.nl.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.