Op 21 juli 2024 gaat in Noord-Holland Noord een nieuwe dienstregeling in. Veel scholieren zijn daardoor straks sneller op school, want er zijn vooral wijzigingen bij de buslijnen die zij gebruiken. In de nieuwe dienstregeling komen bussen sneller en vaker bij treinstations. Voor de kleine groep leerlingen die er juist langer overdoen, kijkt de provincie in overleg of maatwerk mogelijk is. De dienstregeling is de afgelopen maanden opgesteld door de provincie Noord-Holland en vervoerder Transdev/Connexxion in overleg met NS.

Belangrijkste wijzigingen voor Opmeer

We hebben de belangrijkste wijzigingen voor de bussen die rijden in onze gemeente voor jou op een rijtje gezet:

  • Lijn 133 gaat in Hoorn een andere route rijden. De frequentie in Opmeer blijft gelijk.
  • Lijn 636 komt te vervallen. Deze lijn heeft een lage bezetting. Reizigers uit Hoogwoud kunnen met lijn 133 naar Hoorn of kunnen gebruik maken van lijn 617.
    • Aartswoud en De Weere worden ontsloten door lijn 141. Deze rijdt naar de hub Abbekerk Busstation. Op de hub Abbekerk Busstation kun je  overstappen op de bus naar Hoorn. Je reist nu sneller naar Hoorn Station, maar langzamer naar de middelbare school Oscar Romero. De scholieren van de Oscar Romero zullen twee keer over moeten stappen: op Abbekerk Busstation en op Hoorn Station.
    • De route van buslijn 141 is als volgt: Aartswoud – De Weere – Abbekerk v.v.
  • De lijn 141 rijdt het hele jaar op werkdagen 1 keer per uur in beide richtingen tussen 7:00 uur en 10:00 uur ’s ochtends en tussen 14:00 uur ’s middags en 19:00 uur ’s avonds.

Een overzicht van alle wijzigingen is te vinden op de website van Transdev/Connexxion(externe link).

Maatwerkregeling

De nieuwe dienstregeling houdt voor sommige scholieren in dat zij halverwege moeten overstappen. In enkele gevallen wordt de reistijd langer of is de bushalte verder weg. De komende maanden bekijkt de provincie samen met scholen en ouders of er maatwerkoplossingen nodig zijn. Zo is er een regeling in de maak die de hogere reiskosten van de trein ten opzichte van de bus vergoedt. Verder is er bewust gekozen de nieuwe dienstregeling in te laten gaan na afloop van het huidige schooljaar. Zo ontstaat er niet tussentijds een nieuwe situatie.

Opdrachtgever

De provincie is opdrachtgever voor het busvervoer in Noord-Holland Noord. Goed en betaalbaar openbaar vervoer is noodzakelijk om deze regio ook in de toekomst bereikbaar te houden.