Wmo-consulent Paulien: ‘Belangrijk om mensen een stukje zelfstandigheid terug te geven’

Paulien Rustenburg werkt voor het Wijkteam van Opmeer als Wmo-consulent. Haar werkzaamheden bestaan uit het afhandelen van de zogeheten Wmo-verzoeken. Van een aanvraag voor een scootmobiel tot aan huishoudelijke hulp, van een traplift tot begeleiding; Paulien gaat het gesprek met de cliënten aan om te onderzoeken welke hulp of voorziening zij het beste kunnen gebruiken en waarom. “Ik krijg veel voldoening uit mijn werk als ik mensen een stukje regie en zelfredzaamheid terug kan geven in hun leven”, vertelt Paulien.

De werkdag van Paulien bestaat grotendeels uit bezoeken bij de mensen thuis en het uitwerken van hun aanvragen. “Mijn werk is erg afwisselend. Ik ben veel in contact met de cliënten, maar ook met de instanties die de voorzieningen of de zorg leveren”, vertelt Paulien. 

Motivatie en dankbaarheid 

Wat Paulien het meest beweegt in haar werk, is als ze mensen kan helpen om ze een stukje zelfstandigheid terug te geven. “Soms kunnen mensen niet meer goed voor zichzelf zorgen of hebben ze hulpmiddelen nodig. Doordat je iemand helpt, geef je een stukje van hun leven terug. Dat vind ik heel dankbaar werk.” 

Het zijn daarom ook de mooiste gesprekken als ze het vertrouwen voelt van haar cliënten. “Mensen vinden een huisbezoek of een gesprek soms spannend. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat iemand zich op zijn gemak voelt. En dat ik er ben om iemand verder te helpen. Ik probeer ook altijd duidelijk uit te leggen wat ik precies kom doen, zodat ze weten waar ze aan toe zijn”, vertelt ze. 

Verder kijken dan de zorgvraag

De voordelen van een huisbezoek gaan voor Paulien ook verder dan de oorspronkelijke hulpvraag. “Soms dient iemand een verzoek in voor een scootmobiel of een traplift. Tijdens een huisbezoek zorg ik er dan ook voor dat ik kijk of er nog andere zaken zijn waarbij ik kan helpen of tips kan geven. Als iemand slecht ter been is vraag ik bijvoorbeeld hoe het douchen gaat en adviseer ik over een veilig(er) douchekrukje. Je wilt voorkomen dat je nu voor iets komt en volgende maand voor iets anders. Dat is voor de mensen ook niet leuk. Preventief werken en ondersteunen is een belangrijk onderdeel van ons werk”, aldus Paulien. 

Snelheid

De kracht van Paulien zit vooral in de snelheid waarop ze haar werk doet. “Mensen trekken niet voor niets aan de bel, dus ik vind het belangrijk om zaken zo snel mogelijk te regelen. Daar krijg ik ook vaak leuke reacties over terug. Het is ook fijn als mensen een positieve ervaring hebben en zeggen ‘ik hoor nu al iets’. Daar word ik wel erg blij van.” 

De tip van Wmo-consulent Paulien

“Tegen de mensen die nog aarzelen om het wijkteam om hulp te vragen, wil ik zeggen; ga juist het gesprek met ons aan. Geef aan waar uw weerstand of wantrouwen vandaan komt. We kunnen altijd met elkaar praten en misschien komt u tijdens het gesprek al met een oplossing of blijkt dat we u vanuit de Wmo kunnen helpen. 

En als het maken van een afspraak te groot voelt, kunt u ook altijd langskomen tijdens het inloopspreekuur om daar uw vraag of zorgen te uiten. Het inloopspreekuur is op dinsdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in het gemeentehuis en op donderdagochtend van 11.00 – 12.00 uur in Wijksteunpunt De Lindehof in Hoogwoud.  

Onderstaand ziet u een foto van Paulien.

Paulien Rustenburg is getrouwd en woont in Andijk. Paulien werkt bij de gemeente Opmeer als Wmo-consulent en in haar vrije tijd is ze graag buiten en verzorgt ze samen met haar man de tuin en de lammetjes en schapen op hun boerderijtje. 

Wat is Wmo? 

Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten hebben van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om ervoor te zorgen dat mensen, die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn, zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Heeft u ondersteuning, zorg of hulp nodig en kunt u die niet krijgen van kinderen, familie, buren of vrijwilligers? Maak dan een afspraak voor een gesprek met het Wijkteam Opmeer via wijkteam@opmeer.nl of bel met 0226-363333. Een aanmelding voor de Wmo kunt u doen via onze website www.opmeer.nl/wmo. En misschien komt Paulien dan binnenkort bij u langs voor een huisbezoek.