De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De rupsen krijgen brandharen, die voor gezondheidsklachten bij mens en dier kunnen zorgen, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De eikenprocessierups komt sinds 2019 ook voor in de gemeente Opmeer.

Hoe bestrijdt de gemeente de eikenprocessierups?

De gemeente bestrijdt rups op plekken langs openbare wegen en op plaatsen waar de verwachte overlast het grootst is. Dat doen we zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze. We maken gebruik van mezenkastjes, vleermuizenkastjes en feromoonvallen. U moet zich realiseren dat dit insect helaas niet uit te roeien is, wel te beheersen.

Hoe kunt u meehelpen om de eikenprocessierups te bestrijden?

  1. Meld een besmette boom bij de gemeente Opmeer via https://www.opmeer.nl/buurtmelding-doorgeven, telefonisch via 0226- 363 333 of stuur een e-mail naar gemeente@opmeer.nl
  2. Plaats nestkastjes in uw tuin. Op die manier trek je de natuurlijke vijand van de rups aan. Dat zijn koolmezen en vleermuizen.
  3. Zet planten in je tuin, zodat er meer natuurlijke vijanden in uw tuin komen. Wilt u weten welke planten hiervoor het meest geschikt zijn? Kijk op www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting(externe link)?
  4. Heb je een besmette boom in je eigen tuin? Schakel een professionele bestrijder in.
  5. Probeer nesten of rupsen niet zelf te verwijderen of te vernietigen. Spuit niet met gif, dat is gevaarlijk voor andere dieren.
  6. Blijf uit de buurt van bomen met rupsen. Ook honden kunnen last krijgen.
  7. Bedek je huid en ogen als je toch in een gebied komt waar de rupsen zitten.

Meer weten?

Op https://processierups.nu/(externe link) vindt u antwoord op veel vragen. Deze website is samengesteld door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. U kunt ook de gemeente bellen, telefoon 0226 – 363 333 of stuur een e-mail naar gemeente@opmeer.nl.