Een interview met energiecoach Mark Hazebroek

In 2023 zijn de energiecoaches van Stichting Warm Opmeer gestart met het geven van deskundig en onafhankelijk advies aan inwoners van de gemeente Opmeer over mogelijke energiebesparingen en het verduurzamen van uw woning. Graag stellen we ze aan u voor. 

Mark Hazebroek uit Hoogwoud is één van de energiecoaches van Warm Opmeer. Toen Mark de vrijwilligersvacature van energiecoach zag, werd hij erg enthousiast. “De wereld van de energiebesparingen en -transitie is een enorme brei van informatie. Probeer daar maar eens je weg in te vinden. Daarom was mijn eerste gedachte: als ik hierin geschoold wordt, kan ik hopelijk veel mensen verder helpen.”

Soorten waterpompen

Van warmtepompen en isolatie tot airco’s en cv-ketels. Het was voor Mark een ambitie om zich wegwijs te maken in de hoeveelheid informatie en diep in te gaan op de materie om er zelf een stuk wijzer van te worden en dán mensen te kunnen helpen. “Ik vind dat we vandaag de dag als burger veel over ons heen krijgen over dit onderwerp. Er wordt veel van ons verwacht maar waar kan je beginnen? Ik vind het nogal wat.”

Nu hij volledig is opgeleid en bij de mensen thuiskomt, merkt hij dat de basiskennis over hoe te besparen of van het gas af te gaan uiteen lopen. “Soms zijn het mensen met een dunne portemonnee die graag wat willen besparen. Soms zijn het mensen die zich al behoorlijk hebben ingelezen en advies willen of en welke soort warmtepomp ze het beste kunnen aanschaffen. Het is prettig dat we bij alle vraagstellingen kunnen helpen.”

Hoofdpijn verminderen 

Toch zijn het niet alleen de materiele vragen waar de energiecoaches voor langskomen. “Recent was ik bij een echtpaar thuis dat veel hoofdpijn had. Ze hadden een houtkachel want ze vonden het erg gezellig én ze konden zo besparen op de energiekosten. Alleen hadden ze – om de warmte binnen te houden – de kier onder de tussendeur dichtgemaakt. Het is een valkuil waar mensen snel in kunnen trappen. Het voelt logisch om alle koude lucht te elimineren, maar frisse lucht ventileren is net zo belangrijk als warmte, vooral voor de gezondheid.

Alleen teveel ventilatie is ook niet goed. Ik ben bij mensen thuis geweest die een open haard hadden maar deze niet meer gebruikten om in te stoken, maar ze gebruikten de schoorsteen als ventilatiegat. Daar verlies je veel warmte mee, dat veel geld kost. Zo zie je maar weer; er is veel informatie – maar probeer daar maar eens de juiste manier in te vinden.”

Tip van Mark 

Er zijn veel kleine tips waar mensen al veel profijt van kunnen hebben. Installeer bijvoorbeeld een normale of spaardouche in plaats van een enorme regendouche. Koop LED lampen in plaats van halogeen lampen of – nog erger – gloeilampen. Het zijn de kleine dingen. Het komt vaak voor dat de televisie de hele dag aanstaat vanwege de gezelligheid, maar dit gebruikt veel energie. Gebruik een tablet als radio. Dit apparaat laad je in een uur op en kan je de hele dag gebruiken zonder stroom te trekken.”

Wilt u ook een energieadvies van Warm Opmeer?

Merkt u dat uw energierekening steeds (meer) stijgt? Of bent u geïnteresseerd in isolatiemogelijkheden of hoe u met uw woning van het gas af kunt? Energiecoaches zijn speciaal opgeleid om u te helpen bij het nemen van duurzame maatregelen. Maak daarom een afspraak met een energiecoach van Warm Opmeer. Stuur een e-mail naar info@warmopmeer.nl of bel Ben Kamp, voorzitter Warm Opmeer, telefoon 06 5324 3681. Voor meer informatie zie www.warmopmeer.nl.