Wat is het?

Uw kind is geboren. Om dit officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

 • Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u 1 extra werkdag de tijd.
 • Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Hoe werkt het?

Online geboorteaangifte

U kunt uw aangifte online regelen. 

Geboorteaangifte online doen

Dit kan alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • u heeft beide DigiD.
 • is er geen vader? Dan kan alleen de moeder aangifte doen.
 • u heeft van de arts of verloskundige een ondertekend bewijs van geboorte. Deze zult u online moeten uploaden.
 • is er voor de geboorte een akte van erkenning of akte van naamskeuze opgemaakt? Dan moet u deze online uploaden.

 

Persoonlijk geboorteaangifte doen

Geeft u liever de geboorteaangifte persoonlijk door bij ons? Maak dan een afspraak. Dit kan telefonisch via telefoonnummer 0226-363 333. 

Op de afspraak neemt u het volgende mee:

 • geldig identiteitsbewijs van de persoon die geboorteaangifte doet.
 • geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind is geboren.
 • bewijs van geboorte van de arts of verloskundige. Als u die heeft.
 • indien van toepassing: de akte van erkenning; de akte van naamskeuze, het trouwboekje of partnerschapsboekje.

De regels

De moeder, vader of duomoeder doet aangifte van de geboorte.

Als zij dit niet kunnen doen, kan een van de volgende personen dit voor ze doen:

 • Iedere persoon die aanwezig was bij de geboorte.
 • Bij een thuisbevalling: een medebewoner van het huis.
 • Bij een bevalling in het ziekenhuis: het hoofd van het ziekenhuis of een door het hoofd gemachtigde medewerker.

Als ook dit niet mogelijk is, wordt de aangifte gedaan door of namens de burgemeester van de gemeente waar uw kind is geboren.

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. U kunt een afschrift of uittreksel van de geboorteakte aanvragen. 

 

Kind geboren in lesbische relatie

De moeder en duomoeder die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, nemen een verklaring mee van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting als de donor anoniem is.

Aanvullende informatie

Geboorteaangifte na overlijden

Heeft uw kind enige tijd geleefd na de bevalling, maar is het voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt eerst een geboorteakte opgemaakt (in de gemeente waar het kind is geboren). Daarna wordt een overlijdensakte opgemaakt (in de gemeente waar het kind is overleden).

Levenloos geboren kind

 • Als uw kind levenloos wordt geboren, kunt u bij de gemeente een 'akte van geboorte (levenloos)' laten opmaken. Dit is een officieel bewijs dat uw kind is geboren. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd, is hierbij niet belangrijk. Deze akte is inhoudelijk hetzelfde als een gewone geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.
 • Als dit uw eerste kind is, mag u de achternaam zelf kiezen. Dit kan de achternaam van de vader of van de moeder zijn. Bij volgende kinderen hoeft u niet dezelfde achternaam te gebruiken.
 • U kunt uw kindje ook laten registreren in de BRP. Zo ziet u de naam van uw kindje terug in uw persoonlijke gegevens als u inlogt op Mijn Overheid.nl

Keuze achternaam

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Dubbele achternaam kind kiezen vanaf 1 januari 2024

Zie voor meer informatie Achternaam kind kiezen

Andere nationaliteit

Heeft uw pasgeboren kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kind krijgt. Dit hangt af van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Heeft u gevonden wat u zocht?