Wat is het?

Uw kind is geboren. Om dit officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

Wat moet ik doen?

 • Doe aangifte bij de gemeente waar uw kind is geboren. Doe dit binnen 3 dagen.
 • Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u 1 extra werkdag de tijd.
 • Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Hoe werkt het?

Online geboorteaangifte

U kunt uw aangifte online regelen. 

Geboorteaangifte online doen

Dit kan alleen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • u heeft beide DigiD.
 • is er geen vader? Dan kan alleen de moeder aangifte doen.
 • u heeft van de arts of verloskundige een ondertekend bewijs van geboorte. Deze zult u online moeten uploaden.
 • is er voor de geboorte een akte van erkenning of akte van naamskeuze opgemaakt? Dan moet u deze online uploaden.

 

Persoonlijk geboorteaangifte doen

Geeft u liever de geboorteaangifte persoonlijk door bij ons? Maak dan een afspraak. Dit kan telefonisch via telefoonnummer 0226-363 333. 

Op de afspraak neemt u het volgende mee:

 • geldig identiteitsbewijs van de persoon die geboorteaangifte doet.
 • geldig identiteitsbewijs van de moeder uit wie het kind is geboren.
 • bewijs van geboorte van de arts of verloskundige. Als u die heeft.
 • indien van toepassing een trouwboekje. Dit is niet verplicht.
 • erkenningsakte ongeboren kind. Als u die heeft.
 • Akte van naamskeuze. Als u die heeft.

De regels

Binnen 3 dagen na geboorte van uw kind, doet u aangifte bij de gemeente. In deze periode zijn tenminste 2 werkdagen opgenomen en de termijn eindigt altijd op een werkdag. Op zaterdag, zondag of een algemeen erkende feestdag kunt u geen aangifte doen. Daarom mag u soms ook iets later aangifte doen.

Doet u te laat aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie (OM) en kunt u een boete krijgen.

De volgende personen kunnen de geboorte van een kind aangeven:

 • De (juridische) vader of (juridische) moeder moet aangifte doen van de geboorte van hun kind.
 • Kunnen zij geen aangifte doen? Dan moet iemand het doen die aanwezig was bij de geboorte. Dit kan een familielid zijn, de verloskundige, arts of kraamverzorgende.
 • Soms is er niemand aanwezig bij de geboorte en kan de moeder zelf geen aangifte doen. Dan moet een medebewoner van de woning waar het kind is geboren aangifte doen. Of het hoofd van het ziekenhuis of de kliniek waar het kind is geboren.
 • Is er niemand die de aangifte mag doen? Dan doet de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar aangifte.

Geboorteakte

De gemeente maakt een geboorteakte op van elke geboorte die aangegeven wordt. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van het kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan erin. U kunt een afschrift of uittreksel van de geboorteakte aanvragen. 

 

Kind geboren in lesbische relatie

De moeder en duomoeder die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, nemen een verklaring mee van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting(externe link) als de donor anoniem is.

Aanvullende informatie

Geboorteaangifte na overlijden

Heeft uw kind enige tijd geleefd na de bevalling, maar is het voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt eerst een geboorteakte opgemaakt (in de gemeente waar het kind is geboren). Daarna wordt een overlijdensakte opgemaakt (in de gemeente waar het kind is overleden).

Keuze achternaam

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kind krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Dubbele achternaam kind kiezen vanaf 1 januari 2024

Zie voor meer informatie Achternaam kind kiezen

Andere nationaliteit

Heeft uw pasgeboren kind niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kind krijgt. Dit hangt af van het namenrecht van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Heeft u gevonden wat u zocht?