Kosten

Tarieven reisdocumenten
Product Leeftijd kost Spoedaanvraag Geldigheid Verwerkingstijd Verwerkingstijd bij spoedaanvraag
Identiteitskaart 18 jaar of ouder € 67,55 € 50,90 is 10 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar Als u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.
Identiteitskaart jonger dan 18 jaar € 36,45 € 50,90 is 5 jaar geldig ligt na 5 werkdagen voor u klaar Als u de identiteitskaart 's ochtends aanvraagt, kunt u hem de volgende werkdag ophalen.

Wat is het?

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie). U kunt er ook mee reizen naar de meeste landen in Europa.

Paspoort nodig bij reizen naar het VK vanaf 1 oktober 2021
Als gevolg van de Brexit kan vanaf 1 oktober 2021 alleen nog met een paspoort naar het VK worden gereisd. Een identiteitskaart is dan niet meer geldig. Nederlanders die onder het Terugtrekkingsakkoord vallen (dat zijn Nederlanders die op of voor 31 december 2020 in het VK wonen) kunnen tot en met eind 2025 gebruikmaken van hun ID-kaart. Mogelijk hebben zij een bewijs nodig dat zij onder het Terugtrekkingsakkoord vallen. De landen die onderdeel uitmaken van het VK zijn: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

U kunt een nieuwe identiteitskaart online of persoonlijk op afspraak aan de balie bij het gemeentehuis aanvragen. 

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Online aanvragen

Let op: als u online een aanvraag doet, dan dient u nog een afspraak te maken om bij het gemeentehuis uw aanvraag definitief te maken. Dit doet u door het inleveren van een pasfoto, uw huidige reisdocument en het ondertekenen van de aanvraag.

 

 • Ook kinderen die een eigen identiteitskaart willen moeten naar de gemeente komen.
 • Uw identiteitskaart persoonlijk ophalen moet binnen 3 maanden na uw aanvraag, want daarna vervalt uw identiteitskaart. Haalt u ook een identiteitskaart voor uw kind op? Neem uw kind dan mee.
 • Is uw identiteitskaart verlopen? Dan levert u die in bij de gemeente.

Wat kost het?

 • Voor personen vanaf 18 jaar, € 67,55
 • Voor personen  t/m 17 jaar, € 36,45

Wat heb ik nodig?

 • Een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als uw identiteitskaart in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. 

 

Kinderen tot 12 jaar

 • schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Gebruik hiervoor het formulier van de gemeente. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten. Dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • (kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft
 • kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van het paspoort
 • minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag
 • een pasfoto die aan de pasfoto-eisen voldoet
 • alle paspoorten of identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind. Ook als ze verlopen zijn.
 • pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Toestemmingsformulier downloaden

Hoe lang duurt het?

U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen afhalen. Als u 's ochtends een spoedaanvraag hebt gedaan, dan kunt u uw identiteitskaart de volgende werkdag afhalen.

Klanttevredenheidsonderzoek

Wij vinden het belangrijk om te weten hoe u onze dienstverlening heeft ervaren. We willen u daarom vragen een korte vragenlijst in te vullen. Met uw antwoorden kunnen wij onze dienstverlening verbeteren. Meedoen is anoniem en neemt enkele minuten van uw tijd in beslag.

Wilt u meedoen aan ons klanttevredenheidsonderzoek? Klik dan op de link van het klanttevredenheidsonderzoek. Alvast bedankt voor het invullen!