In het gemeentehuis van Opmeer genoten vanmorgen rond half acht ruim 100 ondernemers van het Ondernemersontbijt. Ondertussen luisterden zij naar een boeiende presentatie van voormalig F1-coureur Robert Doornbos. Ook werden zij voorgelicht over het onderwerp Veilig Ondernemen. “Ondernemerschap en de overeenkomsten met de risico's in het racen waren inspirerend en werden prachtig samengebracht”, blikt wethouder Economische Zaken Vincent Buis terug. “Daarnaast gaat er een enquête komen om het veilig ondernemen in Opmeer te bevorderen.”

Gemeente Opmeer organiseerde het Ondernemersontbijt op de Dag van de Ondernemer voor het eerst en koos voor het thema ‘Samen Sterker’. “Bedrijven creëren groei, banen, welvaart en dragen bij aan een levendige gemeente”, zegt wethouder Buis. “Dit ontbijt met inspirerende sprekers was bedoeld om onze ondernemers te bedanken voor hun lef en doorzettingsvermogen.” 

F1-coureur Robert Doornbos vertelt over risico nemen 

Het spits werd bij de sprekers afgebeten door voormalig Formule 1-coureur en huidig F1-analist Robert Doornbos. Hij legde gedurende een uur de link tussen ondernemen, risico’s nemen en de autosport. Onder luid applaus sloot hij zijn presentatie af met de veelzeggende uitspraak: “If things seem under control, you’re not going fast enough (als dingen onder controle lijken, ga je niet hard genoeg).”

Het nut van Veilig Ondernemen

Daarna was het de beurt aan Fons Sijnesael van Platform Veilig Ondernemen. Hij vertelde onder andere over het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Hiermee kunnen ondernemers de handen ineen slaan in de strijd tegen ondermijning. Ook kunnen zij daarmee meer veiligheid op bedrijventerreinen, in winkelgebieden of agrarische buitengebieden creëren. Gemeente Opmeer hecht veel waarde aan het KVO dat voor 2024 de aandacht heeft. Om inzicht te krijgen in knelpunten voor ondernemers, beloofde de gemeente een enquête te gaan houden.

Zo herken je de geur van een XTC-lab

Tot slot liet projectmedewerker Veilig Buitengebied Dominique Dinkla de aanwezigen kennismaken met een parfum met de geur van een XTC-laboratorium. “Deze geur is speciaal ontwikkeld zodat mensen het kunnen leren herkennen”, vertelde zij in de foyer. “Met name in buitengebieden is drugsproductie een groeiend probleem. Door deze geur te ruiken, bestaat de kans dat je het herkent wanneer er mogelijk een drugslab in de buurt is en kun je alarm slaan.”

Ondernemen in Opmeer in 2024

Wethouder Vincent Buis kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst: “Fantastisch dat zoveel ondernemers hun bijdrage hebben geleverd aan een zeer geslaagd Ondernemersontbijt. Iedereen is volgend jaar weer van harte welkom tijdens de Dag van de Ondernemer!”