Zoals u wellicht heeft vernomen, wordt voor een groep asielzoekers uit Wervershoof een nieuw tijdelijk onderkomen in de vorm van noodopvang gezocht. Het Centraal Orgaan opvangasielzoekers (COA) heeft gemeente Opmeer hierin om hulp gevraagd. Daarop heeft Opmeer positief gereageerd en daarom zal deze groep bestaande uit 200 personen per 1 juni 2024 gedurende 6 maanden worden opgevangen op het terrein van De Veken 4. Na deze periode zal de gemeente nog een besluit nemen over duurzame huisvesting van asielzoekers in onze gemeente, dit op basis van de Spreidingswet.

Omdat wij ons voor kunnen stellen dat u over dit onderwerp meer wilt weten, nodigen het COA en gemeente Opmeer u uit voor een informatiebijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis op dinsdag 23 april. U bent welkom vanaf 19.15 uur, waarna wij om 19.30 uur starten met het programma.

Vragen, zorgen en hulp 

Wij begrijpen dat u vragen en misschien zorgen heeft, of wellicht wilt u hulp aanbieden. De een 
wil weten of de komst van een opvanglocatie van invloed is op de leefbaarheid, maar ook wat die komst betekent voor de zorg en het onderwijs in de omgeving, een ander vraagt zich af of zij of hij kan bijdragen aan een goede ontvangst in de gemeente via vrijwilligerswerk. En een derde ziet kansen op een toch al krappe arbeidsmarkt en heeft vragen op het gebied van begeleiding, talenkennis en (on)mogelijkheden tot het doen van (betaald) werk.

Laat weten wat er bij u leeft en welke vragen u heeft 

Over bovengenoemde onderwerpen, en alles wat daarmee samenhangt, kunnen we het met u hebben. Ook het COA wil graag een toelichting geven op de tijdelijke noodopvang van deze groep asielzoekers. Tijdens deze avond zijn er meerdere medewerkers van het COA en de gemeente aanwezig, evenals wethouder R. Tesselaar en burgemeester G. van den Hengel.

Waarom organiseert de gemeente deze avond samen met het COA?

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en begeleiding en voelt zich net als de gemeente verantwoordelijk voor de omgeving, voor u als inwoners van deze gemeente. Daarom trekken wij hierin samen op. 

Meld u aan 

Wij willen graag weten of u komt, en met hoeveel personen, dit in verband met de ruimte die we tot onze beschikking hebben. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar gemeente Opmeer: gemeente@opmeer.nl.

Vragen voor die tijd 

Het COA heeft op veel gestelde vragen een antwoord rondom de komst en de invloed van een opvanglocatie. Deze kunt u vinden op www.coa.nl. Heeft u een opmerking of een vraag die niet kan wachten tot de informatiebijeenkomst, dan kunt mailen naar gemeente@opmeer.nl

Bijlage

In de bijlage van dit artikel vindt u de brief die gemeente Opmeer vanmiddag is verspreid onder direct omwonenden van De Veken 4. 

Uitnodigingsbrief omwonenden.