Vuurwerk: denk aan een ander, maar denk ook aan jezelf

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij. We zien in de gemeente Opmeer dat er steeds meer vuurwerk wordt afgestoken. Uit onderzoek blijkt dat de meeste inwoners het geen probleem vinden dat er vuurwerk wordt afgestoken op oudjaarsavond. Het wordt echter wel een probleem als er (nu al) vernielingen zijn en overlast wordt veroorzaakt.

Van onschuldig naar gevaarlijk vuurwerk

Het veelgebruikte consumentenvuurwerk (F1) lijkt onschuldig, maar ook met dit vuurwerk zien we dat het fout kan gaan. De jeugd experimenteert steeds meer met het zelf maken van vuurwerk. Daarnaast wordt er overlast gecreëerd door het vuurwerk in prullenbakken te gooien en deze te beschadigen. Of vuurwerk in pijpen te plaatsen om zoveel mogelijk rookoverlast te creëren. Soms wordt dit vuurwerk zelfs naar (huis)dieren of mensen gegooid. Op het moment dat er overlast en/of vandalisme aan te pas komt, is het gebruik van dit legale vuurwerk wel degelijk strafbaar en mag hierop gehandhaafd worden door de BOA’s en politie.

Levensgevaarlijke situaties

Helaas is er vandaag de dag ook steeds meer zwaar en illegaal vuurwerk op de markt. Het gebruik van deze zogeheten cobra’s, mortierladingen en lawinepijlen wordt niet beperkt tot de jaarwisseling. Dit vuurwerk wordt gebruikt, zo zien we steeds vaker, om enorme schade mee aan te richten.

“Kortgeleden is de garagedeur van de ondergrondse parkeergarage van de Capellehof in Spanbroek opgeblazen door dit zware vuurwerk. De deur was volledig ontwricht, de schade was enorm en de bewoners waren ontzettend geschrokken”, vertellen BOA’s Demelza en René. “Je kunt je voorstellen wat voor een impact dit heeft gemaakt, voor zowel materiële als mentale schade.”

Dit levensgevaarlijke vuurwerk wordt steeds vaker thuis of in een schuur bewaard. “De jeugd verstopt het soms zelfs onder bed. De gevolgen zijn niet te overzien als dit thuis fout gaat.  Je moet daar echt niet aan denken, als je alleen al ziet wat er bijvoorbeeld bij een opgeblazen winkelpui gebeurt”, aldus de BOA’s.

Tip van Raymond, Demelza en René
De spanning van vuurwerk is voor (sommige) kinderen zeer aanlokkelijk. Tegen de jeugd willen we daarom zeggen: ‘Denk aan een ander, maar denk óók aan jezelf. Ga niet experimenteren met vuurwerk. Het kan zo fout aflopen en de gevolgen die je dan de rest van je leven bij je draagt, zijn niet te overzien.’

Controle en meldingen

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan vanaf 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

De BOA’s zullen vanaf heden vaker controleren op vuurwerk en de gesprekken aangaan met de jeugd over het gebruik ervan. Meldingen over vuurwerk en overlast kunt u als inwoner doen via www.opmeer.nl/buurtmelding-doorgeven.

Heeft u vragen aan onze BOA’s? Spreek ze vooral aan op straat of stuur een mail naar boa@opmeer.nl. Is er of denkt u dat er een strafbaar feit is gepleegd in uw omgeving? Dan kunt u de politie bellen op 0900-8844 of schroom niet om 112 te bellen.