Een interview met energiecoach Sven Bruin

Sven Bruin uit Opmeer is één van de energiecoaches van Warm Opmeer. Voor Sven was de keuze snel gemaakt om energiecoach te worden. “Ik heb veel affiniteit met energie. Ik heb zelf een warmtepomp en geïnvesteerd in zonnepanelen. Ik vind het leuk om het enthousiasme wat ik voor energiebesparingen en -transitie heb, over te brengen op anderen.”

Daarnaast is het voor Sven ontzettend belangrijk om te zorgen voor een wereld die er voor zijn kleinkinderen ook nog is. “Als ik een steentje bij kan dragen om voor een groene wereld te zorgen waar mijn kleinkinderen en hun kinderen nog gezond in kunnen leven, dan doe ik dat. En zodoende vind ik het ook belangrijk andere mensen op weg te helpen bij het besparen van energie en te ondersteunen bij de komende energietransitie”, aldus Sven. 

Profijt van een warmtescan tijdens gesprek

Sven helpt de mensen graag in hun energietransitie maar komt soms ook ingewikkelde en vooral leerzame vraagstukken tegen. “Laatst was ik bij een woning waarvan de gasrekening enorm was. Toch hadden de mensen het huis goed geïsoleerd. Ik heb vooraf aan het gesprek gevraagd om het huis goed warm te stoken. Zodoende ben ik met een warmtescan langs de buitenmuur gegaan en vonden we een plek waar het isolatie dus was uitgezakt. Dat zijn hele waardevolle constateringen die goed te verhelpen zijn. Maar hier kom je niet 1,2,3 achter.”

Evaluatiegesprek initiëren 

Sven haalt veel energie uit de gesprekken met de mensen. “Het is ontzettend leuk om bij de verschillende mensen thuis te komen, met allemaal een andere vraagstelling. Het enige wat ik nog wel graag wil is een manier vinden waarop we een jaar na een afspraak een soort evaluatie kunnen plannen met mensen. Hoe gaat het nu? Heeft u kunnen besparen? Gewoontes veranderen zijn ontzettend moeilijk en het is wel onze missie om dit teweeg te brengen.”

Tip van Sven

Omdat de energietransitie voor mensen kan aanvoelen als een enorm lang en kostbaar traject, geeft Sven de tip om het proces onderdeel voor onderdeel te benaderen. “Ga stapje voor stapje te werk. Begin eerst met de kleine aanpassingen, spaar een beetje geld. Kijk vervolgens naar isolatiemogelijkheden. Spaar weer een beetje geld. Overweeg een paar zonnepanelen, en ga zo door. Als je alles in één keer op en top wil regelen, kost dat heel veel geld. Dat kan afschrikken en dat is zonde”, aldus Sven. “Er is zoveel groots én zoveel kleins mogelijk.”

En als je een beetje handig bent, adviseert Sven ook om veel zelf te doen. “Warmte stijgt naar boven. Overweeg daarom om je zolder zelf te isoleren. Materialen zijn redelijk goed te bekostigen, maar al laat je er een bedrijf voor komen – kost het veel meer. Kijk dus vooral wat je zelf kan doen! Het levert al gauw veel op.”

Wilt u ook een energieadvies van Warm Opmeer?

Merkt u dat uw energierekening steeds (meer) stijgt? Of bent u geïnteresseerd in isolatiemogelijkheden of hoe u met uw woning van het gas af kunt? Energiecoaches zijn speciaal opgeleid om u te helpen bij het nemen van duurzame maatregelen. Maak daarom een afspraak met een energiecoach van Warm Opmeer. Stuur een e-mail naar info@warmopmeer.nl of bel Ben Kamp, voorzitter Warm Opmeer, telefoon 06 5324 3681. Voor meer informatie zie www.warmopmeer.nl.